Bude v Zelenči ohňostroj?

19. 12. 2022

Obec novoroční ohňostroj pořádat nebude. S iniciativou za zachování tradičního ohňostroje přišli správci facebookové stránky Zeleneč. Podmínkou je vybrání padesáti tisíc korun ve veřejné sbírce. Ohňostroj by byl odpalován ze soukromého pozemku.

Zatím se ve veřejné sbírce na transparentním účtu sešla více než třetina nutných financí. Sbírka potrvá do 27. prosince. Podle Natálie Syrůčkové vznikl nápad na zachování ohňostroje už při pořádání obecní ankety. „Správci fcb stránek Zeleneč ČR se společně rozhodli, že by rádi tradiční  novoroční setkávání u ohňostroje zachovali. Obec rozhodla, že obecní ohňostroj pokračovat nebude, čili mu tak ani my říkat nebudeme a nová podoba novoroční akce bude čistě záležet na lidech z obce a okolí,“ dodala pro Zelenečský časopis Natálie Syrůčková.

Podmínkou je vybrání padesáti tisíc korun. Pokud se tak nestane, peníze budou dárcům vráceny. Odkud bude ohňostroj odpalován ještě není rozhodnuto, podle organizátorů sbírky se zvažuje několik pozemků.

V obecní anketě o ohňostroji hlasovalo zhruba pět set lidí, pro jeho zachování se vyslovila třetina. Ohňostroj vyvolává velmi silné polemiky. Halířové příspěvky posílají i jeho odpůrci. „Samozřejmě s různými reakcemi jsme počítali, ovšem každý, kdo kdy nahlédl na naše facebookové stránky věnované dění v Zelenči ví, že počet aktivně diskutujících je pár desítek, čili nedělali bychom z toho nějaké přesnější závěry. Je jasné, že je zde velká komunita, kterou jsme rok od roku vždy na Nový rok potkávali na fotbalovém hřišti. Zda bude tato tradice pokračovat, záleží čistě na ní,“ doplnila Natálie Syrůčková.

Starosta obce už dříve uvedl, že rozhodnutí o ohňostroji ovlivňuje také globální situace, kdy obec bude v příštím roce nakupovat energie za zastropované spotové ceny nebo investice do opravy čistírny odpadních vod a dosluhujícího kotle ve škole. Poslední ohňostroj stál obec více než 200 tisíc korun. V této částce je zahrnuto  i ozvučení, práce technických služeb a úklid. K pořádání sbírky na ohňostroj pak Vít Šikýř pro Zelenečský časopis dodal: „Vedení obce z dobrých důvodů rozhodlo o zrušení obecního novoročního ohňostroje. Pokud chce někdo na vlastním soukromém pozemku oslavit příchod nového roku odpalováním zábavné pyrotechniky, obec mu bránit nemůže.“

Ondřej KOPA

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti