Jaký máme výhled ze Zelenče?

14. 11. 2021

Za jasného počasí dohlédneme desítky kilometrů daleko. Kromě nezaměnitelné siluety Řípu, který je od nás vzdušnou čarou asi 37 kilometrů, můžeme rozeznat až dvojnásobně vzdálené vrcholy Českého středohoří a Ralské pahorkatiny –⁠ mimo jiné královnu středohoří Milešovku, Bukovou horu u Ústí nad Labem, nejvyšší místa Kokořínska nebo vrcholy Bezděz a Ralsko.

Dobrým pozorovacím místem je okolí vysílače na cyklostezce směrem na Horní Počernice, odkud jsou i naše snímky zahrnující výrazné dominanty ve výseči od Lovosic po Mimoň. Výhled bez bariér se nabízí i z druhého konce obce z cyklostezky mezi hřbitovem a přístřeškem směrem do Toušeně.

Kam dohlédneme z okraje Polabí
Zvon (653 m), Milešovka (837 m), Kletečná (706 m), Říp (455 m), v popředí pod Řípem hrad Jenštejn

Kromě vrcholů lze rozeznat také některé stavby, viz snímek níže: neratovická Spolana vzdálená vzdušnou čarou 18 km, tepelná elektrárna Mělník (35 km) nebo zhruba 70 km vzdálený televizní vysílač na Bukové hoře (683 m) nedaleko Ústí nad Labem, který je nejvyšší betonovou stavbou v ČR a jedním z nejvyšších vysílačů. Kromě technických staveb je na snímku patrná i silueta Chrámu sv. Petra a Pavla, který se tyčí nad soutokem Labe a Vltavy v Mělníce.

V pozadí čtvrtý nejvyšší vrchol Českého středohoří, Sedlo (727 m)
Nejvyšší vrcholy CHKO Kokořínsko, Ronov (552 m) a  Vlhošť (614 m) mezi Úštěkem a Českou Lípou
Velký beškovský vrch (474 m) nedaleko Doks, Vrátenská hora (507 m) nedaleko Mšena

Dvojvrchol Bezděz (606 m) a Malý Bezděz (577 m) a nejvyšší vrchol Ralské pahorkatiny Ralsko (696 m) jsou dobře pozorovatelné nejen ze severní části obce, ale také z opačné strany od „Kapličky“, když přijíždíte směrem od Šestajovic. V popředí na snímku svémyslický kostel sv. Prokopa.

Simona Kopová

Sdílet článek

  • Zelenečský časopis Jaký máme výhled ze Zelenče?To nás moc těší, děkujeme za milý komentář! Simona Kopová
  • Iva Feltlová Jaký máme výhled ze Zelenče?Musím poděkovat za úžasnou hádanku s perfektním odhalením toho, na co se dívám od dětství a snažím se uhodnout jména vrcholů. Dokud nebyla možnost vyhledat vrcholky Středohoří na počítači a pomocníkem byla jen mapa, nebyla možnost dojet se tam podívat vlastním autem, nabyla tajenka k vyluštění. Autor mi udělal velkou radost a potěšení na několik dnů při luštění. Patří mu můj srdečný pozdrav a dík ! Iva Feltlová

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti