Jiří Poběrežský: Na všechny musí platit stejný metr

04. 05. 2023

Zeleneč bude mít pravděpodobně už brzy svého vlastního obecního policistu. Umožní to veřejnoprávní smlouva s městysem Nehvizdy, který před půl rokem zřídil vlastní obecní policii. Smlouvu bude schvalovat zelenečské zastupitelstvo už za dva týdny. Obecní strážník by měl být v Zelenči osm hodin denně. Jaké mají Nehvizdy zkušenosti s vlastní obecní policií a co naše obec získá podpisem veřejnoprávní smlouvy jsme se zeptali starosty městyse Jiřího Poběrežského. 

V minulosti vám strážníka poskytovala obecní policie z Radonic, proč jste se nakonec rozhodli pro vlastní obecní policii?

Impulsy byly dva. Jednak expandující vývoj Nehvizd, protože už dnes máme v obci přihlášeno 4400 obyvatel a další argument vybudování terminálu vysokorychlostní železnice a navýšení počtu lidí ( + 15.000 ), kteří se budou denně v katastru obce pohybovat.  Jsme dohodnuti s náčelníkem čelákovické státní policie o společném řešení problémů. Samotné Čelákovice  by potřebovaly větší počet chodících policistů. Často obce kolem Čelákovic potřebují pomoc a je složité ji zajistit. Proto jsme si řekli, že se musíme postarat sami. Bohužel fungování obecní policie v podobě jednoho strážníka pod Radonicemi bylo složité. Podle situace je zapotřebí reagovat na různé přestupky někdy i v noci a přes víkend. Na činnost strážníků obecní policie se vztahuje zákoník práce. Nelze plánovat po denním cyklu ještě noční akce atd. 

Jaké jsou půlroční zkušenosti s vlastní obecní policií?

Policie není instituce generující výdělek. Naopak musíte do ní investovat. Výsledkem je bezpečnost obyvatel a ochrana majetku. Založit vlastní policii není úplně jednoduché, protože musíte splnit mnoho podmínek a projít schválením na ministerstvu vnitra. Máme vlastního policistu, koupili jsme škodovku a vybavili ji měřícím zařízením. Pro potřeby Nehvizd je jeden policista málo. Abychom dokázali vykrýt vše potřebné, musí být nejméně dva. Vypsali jsme poptávku po dalším strážníkovi. Zájemci se mohli hlásit do konce března. V dubnu došlo k vyhodnocení  nabídek. V budoucnu s otevřením terminálu vysokorychlostní trati budeme muset mít silnou obecní policii s počtem 4-5 strážníků (včetně obcí  Mochov, Zápy, počítám i Zeleneč). Na terminálu bude pouze bezpečnostní agentura, která bude mít na starost parkovací budovu pro osobní automobily (998 park. míst). Od dubna letošního roku jsme uzavřeli veřejnoprávní smlouvu se Zápy a Mochovem, které taky dříve byly pod Radonicemi.

Jaké úkoly obecní policie prioritně řeší?

Policii řídí starosta. Strážník pak pracuje podle aktuální potřeby. Pravidelně se konají porady během kterých se řeší nešvary nutné do zařazení hlídkové a kontrolní činnosti. Buď činnost zaměřujeme na parkování nebo na průjezd nákladních vozidel obcí, rychlost a podobně. Pokud dochází ke vloupání, je nutné přistoupit i k nočním kontrolám a hlídáním v obci.

Obecní policie v Nehvizdech /foto Nehvizdský kurýr/

Jak lidé reaguji na obecní policii při řešení dopravních přestupků?

Než obyvatelé pochopili, že na všechny musí platit stejný metr, vznikaly problémy. Nikdo nemá výjimku a pokud poruší pravidla silničního provozu, je náležitě odměněn. Pokud se to takto zavede, tak systém funguje. Velmi důležité je, aby nedocházelo ze strany strážníků k nepřiměřeným zásahům u přestupků. Největší problém v Nehvizdech je rychlost osobních a nákladních automobilů, pokud mohou do obce vjet. Na začátku docházelo k napomenutím. Pokutování přišlo až následně.  

A máte nějaký plán kdy a kde třeba měříte rychlost?

Měření rychlosti je operativa a pramení z potřeby provozu. Činnost policie se zaznamenává denně do hlášení a dochází k jejich vyhodnocování. Většinou mezi starostou a zastupujícím velitelem obecní policie. Někdy je nutné soustředit se na rychlost, někdy noční hlídání. O opatřeních ví velmi malý okruh lidí, se kterými se plánují. 

Přes Nehvizdy vede poměrně frekventovaná silnice. Je poznat práce obecní policie? 

Denně projede 13 až 14 tisíc vozů. To je neskutečné množství a ve špičkách jsou momenty, kdy se nedá komunikace přejít. Do obce nesmí vjet vozy s větší celkovou hmotností nežli 7 tun. Pokud vozidla vjedou a nemají podepsanou výjimku obecním úřadem dochází k jejich pokutování, ať ze strany státní tak i obecní policie. Samozřejmě pokud jsou viděny vozy obecní policie, chování řidičů je jiné.

Jednáte i o spolupráci se Zelenčem. Co tím získáme a v jakém režimu u nás bude obecní strážník pracovat?

Jednání se Zelenčem o obecní policii jsou na místě. V rámci řešení dopravní infrastruktury tak budou logicky propojeny Nehvizdy, Zeleneč, Mstětice a také Zápy. Nelze třeba “honit“ hříšníka v katastru Záp a na hranici Mstětic ho nechat ujet. Jednám s ministerstvem vnitra o převzetí dvou vyřazených policejních oktávií. Jedna bude pro strážníka, kterého budou nabírat Nehvizdy. Druhý vůz je pak plánovaný pro strážníka, který bude sloužit v Zelenči. Ten bude podle předběžných dohod na plný úvazek a v Zelenči bude mít policejní služebnu. Pravidelné porady starostů budou řídit chod policie a s větším počtem strážníků se bude lépe reagovat na problémy v jednotlivých obcích.

Je jednoduché dnes sehnat nové obecní strážníky? 

Abych řekl pravdu, tak našeho druhého strážníka sháníme už rok. Dali jsme si požadavky které by měl splnit. Naši policisté jsou erudovaní, vyškolení a ambiciózní. Jejich aktivity nesmí být na úkor žití občanů v městečku. Chceme policistu, který nám nejenom zapadne do party, dá pokutu, ale dokáže se i chovat lidsky. Věřím, že policista pro Zeleneč, kterého budeme hledat, bude stejného ražení. Bude muset umět napomenout, dát pokutu a umět řešit vyhrocené sousedské vztahy.

Ondřej KOPA

 

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti