Pravá zima v Zelenči, pozor na zpoždění vlaků

09. 02. 2021

Do Zelenče přišla po dlouhé době nefalšovaná zima. A podle předpovědi meteorologů ještě několik dní zůstane. Komplikace způsobuje v dopravě, kde zejména vlaky měly dnes ráno velká zpoždění v desítkách minut a některé spoje byly i odřeknuty. Dobrá zpráva je, že zelenečským Technickým službám se daří sníh uklízet.

Dnes ráno venkovní teploměry v Zelenči ukazovaly minus 8 stupňů Celsia. Může za to studený arktický vzduch, který k nám proudí ze severovýchodu.  Mrznout by mělo celý týden a studené severovýchodní proudění se k nám bude dostávat zřejmě i část příštího týdne. Podle meteoroložky Dagmar Honsové máme před sebou ledové dny: „Teploty budou trvale zůstávat pod bodem mrazu a ojediněle se od čtvrtka budou vyskytovat také arktické dny, při kterých teplota nevystoupí pod minus 10 stupňů Celsia“.  Výjimkou bude Praha, kde by se odpolední maxima měla pohybovat okolo osmi pod nulou. V těchto dnech je tak velká škoda, že jsou kvůli epidemiologické situaci uzavřené lyžařské areály.  Řada lidí alespoň využívá okolí Zelenče pro běžecké lyžování.

Zima v okolí Zelenečského potoka

Ideální zimní podmínky ale působí komplikace v dopravě. Už v pondělí se zpoždění vlaků pohybovala v řádu desítek minut, některé vlaky vůbec nepřijely a byly odřeknuty. Odpoledne byla například zrušena část spojů, která do Zelenče odjížděla z hlavního nádraží.  I v úterý ráno byly některé spoje na středočeské železnici kvůli kalamitě odřeknuty. Problémy byly na trati z Prahy do Kolína. V Lysé nad Labem řešili železničáři problém s výhybkami.  Zpožděné jsou také často autobusy linek Pražské integrované dopravy. Všichni, kdo cestují veřejnou dopravou, by tak měli sledovat aplikace o odjezdech spojů. Ani na tyto aplikace však v řadě případů není spolehnutí.

Poděkování patří pracovníkům Technických služeb Zeleneč. I během víkendu byly silnice a důležité chodníky v obci uklizeny.

Ondřej Kopa

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti