Většinu prázdninových víkendů nepojede vlak, v červenci bude na 20 dnů uzavřen přejezd

07. 06. 2021

Téměř celý červenec a druhou polovinu srpna se o víkendech nedostanete vlakem do Zelenče. První úplnou výluku naplánovala Správa železnic už na první prodloužený prázdninový víkend. Autobusy nahradí vlaky poprvé od pátku 2. července večer až do rána ve středu 7. července. Od 9. července téměř do konce měsíce bude navíc uzavřen celý železniční přejezd pro silniční dopravu. Auta budou muset přejezd objíždět přes Čertousy ve směru od Prahy a přes Mstětice z druhé strany.

V těchto dnech stále probíhá nepřetržitá výluka pražské traťové koleje. Buduje se pod ní například část podchodu. Od 1. srpna se to změní, pražská kolej bude opět uvedena do provozu a práce se znovu přenesou k první traťové koleji. Provoz s omezeními tak zůstane zachován vyjma víkendů. Jak pro Zelenečský časopis uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová, úplné výluky jsou naplánovány v termínech 2.–7. 7., 9.–12. 7., 16.–19. 7., 30. 7. – 2. 8., 20.–23. 8. a 27.–30. 8., a to vždy od pátku 22:15 do 4:00 hod. ráno nejbližšího pracovního dne.

Stavba podchodu pro pěší

Navíc téměř na tři týdny bude v červenci přerušen silniční provoz na železničním přejezdu u nádraží. „Provoz přes přejezd v Zelenči bude přerušen v termínech 9.–29. 7. 2021 a  19.–31. 10. 2021,“ uvedla pro Zelenečský časopis Radka Pistoriusová. Auta tak z jedné části Zelenče do druhé budou muset objížďkou přes Čertousy nebo Mstětice.

Místo vlaků bude jezdit náhradní autobusová doprava, zrychlené autobusy do Čelákovic a Lysé a také autobusy projíždějící všechny zastávky včetně Černého mostu. Náhradní autobusová doprava nebude zajíždět k nádraží a bude zastavovat před čínskou restaurací v centru obce. Mluvčí ROPIDu Filip Drápal Zelenečskému časopisu zprostředkoval vyjádření projektanta výlukových opatření: „Celé léto budou autobusy zastavovat pouze na zastávce BUS Zeleneč, protože bude rozkopaný přejezd a okolí bude zabrané stavbou. Už teď byla sjízdnost pro nízkopodlažní autobusy dost na hraně kvůli vysoké nerovnosti přejezdu. Od srpna do října bude přejezd v mezistavu, kdy jedna kolej už bude nová a druhá bude čekat na přestavbu.“

Práce na revitalizaci tratě v Zelenči

Příští rok budou práce na revitalizaci trati pokračovat i ve Mstěticích. Obec Zeleneč se ve spolupráci s developerem Nového Zelenče snažila zabránit plánované demolici budovy tamního nádraží. Podle vyjádření Radky Pistoriusové „o demolici výpravní budovy zatím nebylo rozhodnuto.“

Ondřej KOPA

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti