Začíná čas dalších výluk na železnici. Přinášíme jejich souhrn

26. 01. 2023

Už v minulých dvou týdnech jezdil v některých večerech místo vlaku autobus. Od začátku února to bude daleko častější. V Zelenči se bude odstraňovat výhybka na trati, pod koleje se musí dostat podchod u Ferony a pokračují také další práce na revitalizaci trati. Úplná výluka je zatím naplánována na poslední únorový víkend a také na Velikonoce. V článku vám přinášíme souhrn všech zatím naplánovaných výluk a také výlukový jízdní řád autobusové linky XS2, která bude odjíždět z Opletalovy ulice u hlavního nádraží.

První rozsáhlá výluka v tomto roku bude hned na začátku února, kdy deset večerů bude místo vlaků jezdit autobus. Podrobnosti uvádí mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda: „V plánu jsou nejprve noční výluky (vždy od 20:40 do 4:20) v termínu od 1. do 10. února, kdy bude probíhat demontáž výhybny, trakčního vedení a kolejových polí. Ve dnech 18. a 19. 2. se bude pokračovat večerními výlukami (od 18:10 do 21:10) a následně 20. a 21. 2. dopoledními výlukami (10:05–12:55) na sypání štěrku. Následovat budou opět noční výluky 22. a 23. února (od 20:40 do 4:20) a bude se skládat kolejový materiál. Na závěr února je potom plánovaná nepřetržitá výluka od večera 24. 2. (20:40) do rána 27. 2. (4:20). Během ní se bude do kolejiště vkládat první část podchodu u Ferony, budou se provádět úpravy trakčního vedení a pažení v Horních Počernicích.“

Výluky spojené s nasazením autobusů jsou pak plánovány i v dalších měsících. Pokusili jsme se je přehledně zpracovat do souhrnu. Jejich termíny však mohou být změněny i na poslední chvíli. Úplné přerušení vlakové dopravy je plánováno například na celé Velikonoce od pátku až do pondělí.

Místo vlaků bude jezdit náhradní autobusová doprava linky XS2, která pojede z Opletalovy ulice u hlavního nádraží. Zastavovat bude také na tramvajové zastávce Nádraží Vysočany na Sokolovské ulici, na Černém Mostě a také u nádraží v Horních Počernicích. Výlukový jízdní řád pro nejbližší dny najdete v odkazu zde. Výlukové autobusy XS2Č a XS2L jsou rychlíkové spoje, které do Zelenče nezajíždějí. Doporučujeme vždy sledovat aplikace s odjezdy spojů. „V tuto chvíli je výluka naplánována tak, jak je uvedeno na webu Českých drah v sekci omezení provozu. Pokud dojde k nějakým změnám, budeme cestující včas informovat,“ dodává pro Zelenečský časopis mluvčí Českých drah Emanuel Vittek.

Ondřej KOPA, autor je členem dopravního výboru zastupitelstva

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti