Zastupitelstvo schválilo vyhlášení konkurzu na ředitele základní školy

13. 05. 2021

Zastupitelstvo na svém veřejném zasedání schválilo usnesení o vyhlášení konkurzu na nového ředitele zelenečské základní školy. Vyhlášení konkurzu bude zveřejněno v Učitelských novinách a v další inzerci. Nástup nového ředitele se předpokládá od 1. srpna. Zastupitelé také schválili přípravu studií na projektech revitalizace rybníka a využití Ferony. Zeleneč je téměř půl roku bez starosty a zatím to tak zřejmě bude i dál.

O výběrové komisi rozhodnou zastupitelé na veřejné schůzi za dva týdny. Zastupitel Ladislav Mrklas k tomu uvedl, že je to je to zbytečně komplikovaná cesta, kdy se několikrát musí scházet zastupitelstvo: „Tohle je pravomoc, kterou máte vy jako místostarosta. Vyhlásit konkurz můžete vy. Kdybychom měli radu, rozhodovala by o tom rada. Když ji nemáme, rozhoduje starosta, v tomto případě místostarosta.“ Podle úřadujícího místostarosty Michaela Husince mladšího je to nezbytné, aby nikdo výběrové řízení nezpochybnil: „Konzultoval jsem to na kraji a s Českou školní inspekcí a bylo mi jednoznačně doporučeno postupovat touto cestou. Ušetřili bychom jednu schůzi a pravděpodobně deset pracovních dní, ale výsledkem by mohlo být, že by uchazeči mohli napadnout konkurz, protože místostarosta nebyl pověřen vypsáním konkurzu. Já chci předejít napadení konkurzu.“ Inzerát bude zveřejněn na stránkách obce, v Učitelských novinách a také v další inzerci.

Podle původního programu zastupitelé schválili přípravu na studii revitalizace rybníka a komunitního centra. Na program zastupitelstva byly opět až na veřejné schůzi doplněny ještě další dva body, se kterými nebyli dopředu seznámeni všichni zastupitelé. Většinou sedmi hlasů pak bylo schváleno ještě pověření místostarosty s oslovením zpracovatelů na zadání studie na využití rybníka. Část zastupitelů v tomto bodě upozornila, že takové pověření nedává smysl, když zastupitelstvo předtím schválilo přípravu na revitalizaci rybníka.

Bouřlivou diskusi vyvolal nově zařazený bod schválení zadání studie na využití areálu Ferony. Materiál byl zatím diskutován pouze na strategickém výboru. Ve Feroně se zvažuje například výstavba víceúčelové haly, přesun nefotbalových outdoorových sportovišť, ale také třeba centrální mateřská škola nebo bytový objekt (alternativně domov pro seniory). Na dotazy zastupitelů a občanů místostarosta uvedl, že jde pouze o studii, která může být vytvořena i v několika variantách. „To zadání se nemusí vyplnit beze zbytku. Od toho si vybereme architekta, který řekne, co se tam vejde a co tam umístit nemůžeme. Další proces bude podléhat schvalování zastupitelstva a bude o tom veřejná debata,“ uvedl místostarosta s tím, že může být zpracováno i několik variant, i když si umí reálně představit dvě. Podle zastupitele Ladislava Mrklase je ale klíčové nejprve schválit strategický plán rozvoje obce. Jeho vyjádření podpořil také člen strategického výboru Miroslav Bauer, který k zadání studie uvedl: „Protlačuje se tady něco, co má někdo v hlavě, že to tak má být. Je to naprostá ignorace toho, co obec potřebuje.“ Pro vypracování studie nakonec hlasovalo osm přítomných zastupitelů, tři byli proti. Zastupitelé už na minulém zasedání schválili jednomyslně návrh, který ukládá místostarostovi uzavřít smlouvu s architektem na zpracování projektové dokumentace na přestavbu budovy ZŠ ve Feroně na mateřskou školu. 

Zastupitelé dále většinou hlasů odmítli pronájem části pozemků u školy ve Mstětické ulici na zřízení Alzaboxu. Ten by podle diskuse k tomuto bodu mohl být do budoucna umístěn spíše u nádraží.

Na dotazy zastupitelů místostarosta uvedl, že vítězné SNK nemá kandidáta na starostu obce.

V závěrečné diskuzi pak jeden z občanů předal místostarostovi petici odmítající vytvoření parkovacích stání v Kmochově ulici, kterou podepsalo 77 občanů.

Ze zasedání bude na obecním webu opět zveřejněn audiozáznam stejně jako z poslední schůze ze dne 7. 4. 2021.

Ondřej Kopa

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti