Zvoleny nové výbory, zastupitelé řešili možný střet zájmu místostarosty ve vztahu k výstavbě ve Mstěticích

26. 11. 2019

Pondělní zasedání obecního zastupitelstva bylo rekordní nejen účastí, ale i svojí délkou. Až do půl jedenácté večer se jednalo o změnách v dopravě, nových výborech a také o projektu Nový Zeleneč. Zastupitelstvo přijalo několik usnesení, podle kterých si mimo jiné vyhradilo právo dostávat každý měsíc pravidelné informace o projektu. Veškeré smlouvy a závazky obce, které se jej týkají, budou podléhat souhlasu zastupitelstva obce.

Místostarosta obce Michael Husinec ml. na zasedání uvedl, že aktuálně již mělo být na krajském úřadě ukončeno zjišťovací řízení s pravděpodobným rozhodnutím, že celý projekt bude posuzován z hlediska tzv. velké EIA (tzn. posouzení vlivu záměru na životní prostředí). Podle projektové dokumentace byl projekt po dohodě investora s obcí Zeleneč přejmenován na „Nový Zeleneč“. Na zasedáních zastupitelstva se však dosud vždy hovořilo o projektu Nové Mstětice. O žádné změně názvu nebyli zastupitelé informováni. K informacím, které se objevily v minulých dnech, že dvě firmy místostarosty figurují v projektu jako objednatelé dvou posudků, Michael Husinec ml. řekl: „Některé z mých firem figurují v tom posuzovaném záměru, ale chtěl bych to dát do kontextu. Při jednání s investorem jsem byl osloven, jestli neznám nějaké firmy, které dělaly geologický průzkum. Nakontaktoval jsem řadu firem, které s námi v minulosti pracovaly… V posudcích jsem se objevil jako objednatel, nicméně není to tak, že by si u mě něco někdo objednával a já byl ve střetu zájmů. My jsme do dnešní doby nehlasovali na projektu Mstětice o žádných finančních prostředcích, které by tam tekly. Z mé strany to byla pomoc projektu.“

Na zasedání zastupitelstva pak byl vznesen dotaz, proč si místostarosta zaregistroval na své jméno doménu novyzelenec.cz. Na to reagoval Michael Husinec ml. s tím, že „před rokem a půl si koupil domény Nový Zeleneč a Nové Mstětice a vlastní je“. V diskusi se pak několik občanů pozastavilo nad tím, proč si tyto stránky nezaregistrovala obec. Na otázku Petry Moravečkové, jestli starosta věděl o aktivitách místostarosty, Michael Husinec doslova řekl: „Ne,  o zaregistrovaných doménách, a že by objednával, na toto téma jsem se svým synem nekomunikoval. Mně tyto informace nesděluje. Nezdá se mi to standardní. To, jak se rozhodne místostarosta, je na něm,  ten signál jakým způsobem se rozhodnu já,  jsem už dnes třikrát řekl.“  Starosta v pondělí večer několikrát naznačil, že se ke svému dalšímu působení v čele obce vyjádří na začátku nového roku.

Zastupitel Ladislav Mrklas se dále podivil, že neexistují žádné zápisy z jednání investora s obcí: „Já myslím, že to není úplně standardní, když jedná někdo za obec s investorem v takové obrovské investici, která zdvojnásobí obec. …Mně všechny ty indicie přijdou podezřelé.“ Místostarosta v reakci pak doslova řekl: „Tady se vytváří dojem, že tady plynou miliony Husincovi na účet. Abych mohl nějak tomu projektu pomoct, tak přece musím o něčem hlasovat, musí tady být to B.“

V diskusi mimo jiných vystoupil zástupce spolku V Zelenči jsme doma Miroslav Bauer: „Rozumím tomu, že jakýkoliv člen zastupitelstva se může nechat zaangažovat investorem, aby pracoval v jeho projektu. Tohle právo má určitě i místostarosta, ale zastupitelstvo si musí udělat velmi jasno v tom, kdo bude tento projekt řešit z titulu obce a zájmů současných občanů obce.“  Zastupitel Ondřej Kopa pak v reakci uvedl, že nezpochybňuje investora a projekt jako takový, ale zastupitel by neměl viditelně stát na straně investora: „Ty mantinely jsou poměrně jasně dané.“

Oznámení záměru „Nový Zeleneč“, Zdroj: CENIA, https://portal.cenia cz/eiasea/detail/EIA_STC225

Zastupitelé se také několikrát vyjádřili k možným pojistkám projektu s tím, že by měl být jasný závazek investora, že ve Mstěticích postaví školu, školku a další infrastrukturu. „Vy tady operujete tím územním rozhodnutím, tam ale přeci není napsáno, kdo to bude financovat. A já si myslím, že by bylo na místě, aby existovala smlouva mezi obcí a investorem o tom, jak bude vypadat škola, školka, voda a tak dále,“  řekl Ladislav Mrklas. Výstavba školy je podmínkou pro započetí druhé etapy projektu.  V projektu Nový Zeleneč je také obecní úřad, společenský sál, venkovní sportoviště, krytá sportovní víceúčelová hala, dětská hřiště, kaple, hospoda. „Ve své podstatě Mstěticím závidím, co vše tam bude. Můžeme se domluvit, že se začne investovat i v Zelenči? Nechci, aby to vypadalo, že se bude investovat jen ve Mstěticích a Zeleneč bude místo, kde kdysi bylo dobře, ale teď už bude dobře jen ve Mstěticích,“ uvedl na závěr zasedání zastupitel Ondřej Kopa.

Obecní zastupitelstvo pak jednomyslně schválilo usnesení, kterým žádá vedení obce o předložení souhrnné zprávy o stavu projektu, o zveřejnění všech dokumentů a o pravidelné měsíční informace o vývoji projektu. Veškeré smlouvy a závazky obce budou podléhat schválení zastupitelstva a zastupitelstvo je oprávněno předkládat starostovi návrhy a doporučení ve věci projektu.

Zastupitelé také schválili obsazení nových výborů. Michal Gazdo bude vedle kontrolního výboru předsedat i výboru pro dopravu a současně zasedat ve výboru pro školství, kulturu a sport. Ten povede Vladimír Kovářík, který nedávno rezignoval na post uvolněného zastupitele. Nikdo další ze zastupitelů vítězného sdružení o práci v žádném výboru zájem neprojevil. Dopravní výbor bude zatím pracovat ve složení Michal Gazdo, Roman Doležal, Ondřej Kopa a Pavel Fajt. Ve výboru pro školství, kulturu a sport bude zasedat Vladimír Kovářík, Michal Gazdo, Karel Klíma, Andrea Podlipská a Radka Fišarová. Jako problematické se ukázalo obsazení výboru pro strategické plánování a územní rozvoj. Většina zastupitelů vítězného sdružení nejprve zablokovala jeho rozšíření na pět členů, po protestech přítomné veřejnosti bylo toto hlasování revokováno s tím, že pět členů tohoto výboru bude zvoleno až na prosincovém zasedání zastupitelstva. Tam by měl být zvolen také nový člen finančního výboru, protože na své členství v září rezignoval zastupitel Karel Kut, a dovolen pátý člen výboru pro dopravu.

Zastupitelé se rovněž znovu vrátili k přechodné úpravě provozu na místních komunikacích. Na obecní úřad přišla další žádost o změnu v ulicích Wolkerova a Revoluční. Zastupitelé se shodli na tom, že novým návrhem se bude zabývat již nově zvolený dopravní výbor a do té doby bude prodloužena přechodná úprava provozu.

Simona Kopová

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti