Bude se kácet mstětická alej?

14. 06. 2023

Vášněmi v Zelenči nejen na sociálních sítích v posledních dnech cloumá ohlášené kácení stromů u nádraží ve Mstěticích. Odstranění části aleje oznámil na květnovém zasedání starosta obce s tím, že to je požadavek investora revitalizace trati. To však odmítá bývalý starosta, podle kterého naše obec kácení 22 vzrostlých stromů zamítla už v roce 2020. Někteří zastupitelé se budou ještě snažit o požadavku Správy železnic jednat a kácení některých stromů zabránit.

Se Správou železnic tehdy aktivně jednal místostarosta obce Michael Husinec mladší. Rozhodnutím Obecního úřadu Zeleneč z 21. 12. 2020 bylo povoleno ve Mstěticích vykácení celé řady vzrostlých stromů a keřů. Stejný dokument ale podle bývalého vedení obce žadateli zapovídal pokácení celkem 22 vzrostlých stromů, jejichž obvod kmene je ve výšce 130 cm nad zemí roven nebo větší než 80 cm. S požadavkem teď znovu přišel investor stavby kvůli vybudování nové vlečné koleje do Čepra.

Starosta Vít Šikýř další pokácení stromů u silnice směrem ke kolejím zdůvodnil na jednání zastupitelstva posunem kolejí a kabelového kanálu, který zde vznikne. Ve vyjádření pro Zelenečský časopis pak napsal: „Správa železnic ve spolupráci se Středočeským krajem budou rekonstruovat silnici od současného přejezdu k nádraží. Ta se logicky musí rozšířit, protože po ní budou jezdit autobusy k nádraží, plus zde musí vzniknout chodník obsluhující mimo jiné budoucí P+R parkovací dům. Tudíž je třeba rozšířit stávající komunikaci buďto vpravo, nebo vlevo – vždy bohužel na úkor vzrostlé zeleně. Každý, kdo tam někdy jel/šel, tak ví, že se zde v současnosti stěží vyhnou dva osobní vozy, natož do budoucna dva autobusy s místem pro chodník.“ Jak dále Šikýř dodal, při místním šetření řešili každý jednotlivý strom, který utrpí při stavbě kabelového kanálu a osvětlovacích věží. „V každém případě obec má k dispozici pouze žádost, a bude se rozhodovat na základě detailní projektové dokumentace, kterou jsme si vyžádali. Do té doby nebude rozhodnuto, pokračujeme v jednání se zainteresovanými stranami (projektantem, zhotoviteli, vlastníky dotčených pozemků atd.) a chceme se přesvědčit, že neexistuje jiné řešení než kácení – ať už vlevo či vpravo,“ doplnil starosta obce v odpovědi na dotaz Zelenečského časopisu.

Musí stromy ve Mstěticích ustoupit nové koleji do Čepra?

Na posledním jednání zastupitelstva se nicméně o kácení stromů mluvilo jako už o téměř hotové věci. Nevzdává se ani Zelenečské sdružení nezávislých kandidátů, které dnes zorganizovalo „výlet za stromořadím do Mstětic“. Bývalý starosta Jiří Skřivan při této příležitosti odmítl, že by tehdejší vedení cokoliv zanedbalo. „My jsme to dostali jako čistou informaci, že se zapomnělo na kácení stromů. Nezapomnělo se na to. Možná na to zapomněla Správa železnic, proto se teď musíme snažit znovu vstoupit do jednání a snažit se, aby alespoň část těch stromů zůstala zachována,“ dodal pro Zelenečský časopis Jiří Skřivan s tím, že na nejbližším veřejném zasedání zastupitelstva se bude volit zastupitel pověřený jednat se Správou železnic. Podle návrhu starosty by to měl být právě Jiří Skřivan, který nevylučuje ani organizování petice za záchranu stromů.

Ondřej KOPA

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti