Končí Zelenečský časopis?

19. 01. 2024

Už od Vánoc dostáváme stejnou otázku. Opravdu chcete s vydáváním časopisu skončit? V prosinci vyšlo naše poslední tištěné číslo. Na nějaký čas chceme utlumit i naši aktivitu na webu a psaní článků o dění v obci.

V minulém roce jsme vydali čtyři čísla Zelenečského časopisu. Ve sbírce na Doniu.cz jsme vybrali 30 550 korun a dalších 3 100 korun jsme získali díky dalším darům. Tisk všech čtyř tištěných čísel nás stál 41 172 korun. Jak jsme slíbili, jedno číslo jsme zafinancovali z vlastních zdrojů. Ačkoliv nás příspěvek od 48 dárců povzbudil v další práci, do další sbírky už nepůjdeme.

Možná potřebujeme nějaký čas na další nadechnutí a nové impulsy. Web z veřejného prostoru rozhodně nezmizí. Už kvůli množství článků o Zelenči budeme dál hradit jeho provoz. A nezmizí ani naše stránky na sociálních sítích. Budeme se dál snažit fotit a zaznamenávat vše zajímavé kolem nás alespoň na facebook a instagram.

V časopisu jsme se snažili přinášet informace z více úhlů pohledu. Na vesnici, kde se skoro všichni známe, to není úplně jednoduchá věc a ne všichni na to reagovali vždy pozitivně. Před šesti lety jsme byli obviňování, že je časopis účelově vydáván jen před volbami. Čas ukázal, že tomu tak není. Za to děkujeme i všem našim spolupracovníkům a podporovatelům.

V minulém roce jsme si zažádali o obecní grant, ale respektujeme jeho odmítnutí většinou zastupitelstva. Letos jsme proto už o grant nežádali. Co však nechápeme je fakt, že po změně webových stránek obce, zmizela v kapitole o aktivitách v obci jakákoliv zmínka o Zelenečském časopisu.

Na našem transparentním účtu je v tuto chvíli ještě 1 448 korun. Rádi bychom je s vaším svolením poslali na nějakou smysluplnou činnost v obci. Poradíte nám?

Ondřej KOPA

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

  • Ondrej Kopa Končí Zelenečský časopis?Jen fakticky: Podle tiskového zákona jsme byli od počátku vydavateli časopisu, což se dá ověřit v evidenci Ministerstva kultury, přesně jak to vyžaduje příslušná legislativa. Co se týče hrazení jeho provozu. Doména zelenecskycasopis.cz nebyla vedena na naše jméno, protože jsme ji neregistrovali, ale od začátku jsme ji platili. Naposledy v roce 2019 na čtyři roky dopředu. Webhosting - poslední námi zaplacená faktura je z 15. 6. 2020. V roce 2021 už nám nebyla zaslána faktura z Forpsi... Požádali jsme, aby byla doména převedena na nás, ale nedostali jsme žádnou odpověď. Chtěli jsme v naší práci pokračovat, ale vlastně nebyla jiná možnost než na jiné doméně. Jako vydavatelé jsme ze zákona odpovědni za jakýkoliv obsah a nikdy jsme se této odpovědnosti nezbavovali. Co se týče neobjektivity a tendenčních informací, to ať posoudí jiní. U článku Zelenečský rok jasně píšeme, že nabízíme události a dění, jak jej během roku zaznamenal náš časopis. Jsou tam i obecní akce, na kterých jsme byli a zaznamenali jsme, ale rozhodně nebylo v silách ani cílem být všude. A ještě jeden dodatek, ano naše představy o nezávislém časopise byly trochu jiné. Ondřej Kopa
  • Petra Moravečková Končí Zelenečský časopis?Ano, zmínka o Zel. časopise na webu není, důvodem je jeho neobjektivita a tendenční články, stačí se podívat na článek Zelenečský rok 2023, ten mluví za vše = hlavně, abychom neinformovali o čemkoliv dobrém, co udělalo vedení obce, tedy Sousedé. Ti stejní Sousedé, kteří společně s Kopovými začali vydávat (rozuměj psali a financovali) Zelenečský SOUSEDSKÝ časopis. Jen to slovo SOUSEDSKÝ se Kopovým později už jaksi nehodilo a nenápadně ho vypustili. A Kopovi nás bez jakéhokoliv upozornění "vyhodili" také z FB stránky časopisu. A i proto se Zelenečskému časopis změnit doménu s koncovkou EU, protože tu s koncovkou CZ dodnes vlastní jeden ze Sousedů, kteří do té doby platili i hosting, ten zase měl registrován jiný člen Sousedů. Několikrát jsme se snažili dohodnout, ale bez výsledku. I přesto jsme po nástupu do vedení obce chtěli spolupracovat. Že by se tedy ZČ stal obecním bylo už nemožné, ale i tak jsme nabídli Kopovým společné obecní periodikum. Výsledkem bylo 1. číslo Zelenečského zpravodaje, ale dále už o spolupráci nestáli.

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti