Cyklotrasa č. 4: Káraný – Kochánky – Benátky nad Jizerou – Stará Lysá – Zeleneč (60 km)

06. 10. 2018

Následující trasa má sice nominálně 60 km, ale je opět modifikovatelná, dá se zkrátit dle přání. Díky několika pískovým úsekům a lehčímu terénu není určitě pro silničkáře. Většinou se jede po cestách zcela mimo silnice, popř. po velmi málo frekventovaných. Výjimkou je úsek z Benátek k průmyslovému areálu za městem (cca 3,5km), zde to chce zvýšenou opatrnost …

Cesta začíná cyklostezkou do Toušeně a mostem přes Labe do Káraného (1). Zde je první možnost vzdát cyklovýlet a skončit na zmrzlině či u Ferusů. Za mostem přes Jizeru vede cyklostezka směrem na Otradovice. V lesích je zde ukryta pískovna (2), která prochází zajímavou rekultivací, krásné místo.

Těsně před Otradovicemi je krátký úsek cesty podél vlaku, kde patrně až letos v extrémním suchu vyschly všechny louže, jinak pozor na uvíznutí a množství komárů.

Mezi obcemi Tuřice (3) a Kochánky  je zajímavé, ale trochu skryté, občerstvení hodné zastavení – Sezonka (http://www.sezonka.wbs.cz/ ) . V obou zmíněných obcích jsou další možnosti ke zkratkám trasy směrem na Starou Lysou. Za Kochánkami (4) je to již jen kousek do Benátek (5). Pokud chcete „vytrestat“ zlobící děti, tchýni či jiné škůdce, je třeba zde navštívit zámek či muzeum hraček (je to opravdu hodně do kopce, zvláště přístupovou cestou od jihozápadu).

Nepříjemný úsek po frekventované silnici za Benátkami následuje odbočka do průmyslového areálu a kousek cesty k věznici Jiřice – kam se taky člověk může dostat … (web Obase věznici oznámkoval známkou 3 http://obase.cz/veznice-_a-m_/veznice-jirice/ ). Před Starou Lysou (6) je příjemné dlouhé klesání, ideální pro rychlostní rekord dne. Za Starou Lysou jsou cesty podél pole hodně písčité, přední kolo často ve smyku, ideální pro pád dne. Nakonec krásný úsek zpět do Káraného a klasicky do kopce domů (7).

GPX soubor ke stažení:

Zeleneč-Benátky

Pavel Doubek

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti