Cyklotrasa č. 5: Zeleneč – Zápy – Dřevčice – Popovice – Martinov – Brandýs – Toušeň – Zeleneč (30 km)

13. 10. 2018

Tentokrát jde o trasu převážně asfaltovou, která vede prakticky výhradně po cyklostezkách a málo frekventovaných vedlejších silnicích. Zkráceně vzato jde o okruh okolo Brandýsa nad Labem.

Startuje se na naší cyklovýpadovce směrem na Toušeň (1). Až tam ale nedojedete a zabočíte vlevo na Zápy (2). Z výjezdu na silnici odbočíte vpravo a zamíříte k dálničnímu nadjezdu. Kus se dá objet po místní cestě (za rybníkem první doleva), ale stejně musíte pár metrů po hlavní silnici. Ještě před cedulí konec obce odbočíte mírně vlevo a najedete na luxusní cyklodálnici do Dřevčic. Je to aktuálně asi nejlepší asfaltová cesta úplně bez aut v okolí Zelenče, vhodná i na bruslení. V Dřevčicích (3) přejedete hlavní silnici a zamíříte na Popovice (4). Pak jedete asi 10 kilometrů pořád rovně. Cestou křížíte tři silnice, až v Martinově sjedete k Labi (6). Možností kudy jet je celá řada, já mám nejradši trasu vyznačenou v mapě. Je dobře sjízdná a dobře se i najde podle zaparkovaných aut rybářů. Po nekonečné asfaltové, ale místy kořeny zvlněné polabské cyklostezce pak pokračujete až do Brandýsa nad Labem (7), kde vyjedete nahoru na úroveň města. Po pár metrech sejdete po prkenné lávce zase dolů k řece, odkud pokračujete do Toušeně (8) a po známé cyklostezce vystoupáte zpátky do Zelenče.

Výhody

  • Trasa je poměrně technicky nenáročná, je tedy celkem snesitelná i pro méně sportující děti, manželky či jiné účastníky zájezdu 🙂
  • Většina trasy je pohodlně sjízdná i na silničním kole. Výjimkou je asi jen panelová cesta z cyklostezky do Záp. Kdo jede na silničním kole, může jet úvodní úsek do Dřevčic buď rovnou po silnici přes Svémyslice, nebo podle plánu, jen s mírnou oklikou přes silnici od Mstětic (na cyklostezce neodbočíte doleva na Zápy hned, nýbrž až na silnici). Do Martinova vede sice polní (neasfaltová) cesta, ale v suchém počasí je sjízdná dobře.
  • Riziko bloudění je podle mě naprosto minimální a když, tak nevede k žádným složitým nebo náročným zajížďkám. Labe je dostatečně silný orientační bod.
  • V Brandýse je řada turistických zajímavostí, například zámek, který je zrovna i docela při cestě, nebo se dá výlet spojit třeba s návštěvou odpoledního kina (s dětmi), atd.
  • Komu se nechce v Toušeni do kopce (děti už nemůžou …), může jet dál podél Labe až do Čelákovic a vrátit se do Zelenče vlakem (pokud bude úplná krize, jezdí jednou za hodinu i vlak z Brandýsa a/nebo Toušeně).

Možné komplikace

  • Cesta vede spíše poli, případně podél křovin a pak kolem Labe. Pokud chcete do lesa, zvolte jinou trasu.
  • Přejezd hlavní silnice v Dřevčicích. Může být provoz (ale třeba o víkendu a ráno to jde).
  • Až bude v provozu dálniční nadjezd a nájezd v Zápech, může být problém s provozem i tam. V současné době tam ale moc aut nejezdí.

Radek Donát

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti