Cyklotrasa č. 7: Ze Zelenče do Poděbrad přes Sadskou (46 km)

25. 04. 2019

Je tu jaro a s ním nové příležitosti pro cyklovýlety v okolí Zelenče. Dnes pojedeme na zmrzlinu do Poděbrad. Nebudeme ale celou cestu kopírovat Labe, od kterého se odpojíme zhruba v polovině cesty a zbytek pojedeme po parádní cyklostezce přes Sadskou.

Začátek je tradiční, Zeleneč opouštíme po trase č. 17 do Lázně Toušeň. V Toušeni (2) dostala cyklostezka nový povrch a po asfaltu dojedete až k železničnímu mostu v Čelákovicích. Novinkou jsou nová odpočívadla s lavičkami naproti soutoku Labe s Jizerou. V části Toušeně ale budete muset dávat větší pozor, protože se stávající cyklostezka zúžila kvůli chodníku pro pěší.

Rekonstruovaný úsek cyklostezky v Lázni Toušeň

Po necelých 11 kilometrech dojedete do Čelákovic. Tady můžete udělat tradiční zastávku na občerstvení, další příležitost totiž budete mít až u Kerska po dalších 15 kilometrech. Cyklistům přívětivá je zahrádka restaurace U Bohuslavů na náměstí (3) nebo občerstvení na tenisových kurtech na nábřeží.

Z Čelákovic pojedete stále po levém břehu Labe po cyklostezce číslo 19. U železničního mostu končí asfalt a nastupují polní cesty, nicméně trasa je vhodná pro všechny typy kol i věkové skupiny. Kdo chce, udělá si po zhruba šesti kilometrech odbočku do Přerova nad Labem. My budeme pokračovat kolem Labe. Jen pamatujte, že musíte objet zdymadlo Lysá nad Labem, kde je plot. (4). Využijete k tomu polní cestu, která nás po půl kilometru opět dovede na cyklostezku a zpátky k Labi. Pokud bude ale po dešti, jeďte raději po oficální cyklostezce přes Přerov, protože cesta přes pole nemusí být sjízdná. Za zdymadlem po dvou kilometrech dojedeme k Litolskému mostu (5), který doporučujeme spíše podjet než přecházet.

Zdymadlo u Přerova nad Labem. Doporučujeme sjet z cesty před mostem a polní cestou najet znovu na cyklostezku.

Za mostem jedeme opět kolem Labe a míjíme několik chalupářských kolonií. Dvakrát přejedeme slepé rameno řeky. Mostky na cestě už něco pamatují, stáří odpovídá i technický stav a proto doporučujeme z kola na chvíli seskočit.

Mostky přes slepé rameno Labe. Doporučujeme seskočit z kola.

Kolem Labe dojedeme až ke Kersku, kde se u Labe můžete občerstvit (6). Odměnou vám budou úžasné pohledy na Labe. V loňském roce sem zajížděla výletní loď Blanice z Nymburka. Loňský provoz však ukončila demolice lávky přes Labe v Nymburku, tak uvidíme, jestli letos obnoví provoz. Odkaz na loď najdete zde.

Pohled na Labe s Litolským mostem

Z Kerska pokračujeme do Hradišťka a kolem Labe k jezeru v Sadské (7), kde se můžete v létě vykoupat. Ze Sadské pojedeme po cyklostezce 8240. Vracíme se na asfalt, takže pohoda. Na cyklostezce je i několik mostů, díky kterým můžeme bez úhony překonat i železniční trať z Nymburka do Sadské.

Cyklostezka č. 8240 ze Sadské do Poděbrad

Komplikace nastanou jen v Kostelní Lhotě (8), kde musíte na chvíli najet na frekventovanou poděbradskou silnici. Nicméně úsek není dlouhý a ještě ve vesnici opět najedete na cyklostezku, která vás lesem a přes Pískovou a Přední Lhotu dovede až do Poděbrad. V Přední Lhotě budete přejíždět silnici spojující Kolín s Nymburkem, tak tady opět dávejte pozor.

Titulek je asi zbytečný – Poděbrady

V Poděbradech vyjedete u jezera (9), odkud už je to jen kousek na náměstí. Rekreačním tempem přijedete do cíle zhruba za tři hodiny. Za odměnu si dejte skvělou zmrzlinu v cukrárně U Reinvaldů na Jiřího náměstí.

Zpět můžete jet vlakem. Nádraží je na konci lázeňské kolonády, vlak do Zelenče odjíždí každou 47. minutu a doma jste za necelou hodinu. Pokud zrovna nespěcháte a chcete si na konto najednou připsat skoro 100 km, můžete jet na kole i zpět… je to pořád po rovině, tak to zvládnou nejen dospělí, ale i zdatnější děti 10+. Vezmete-li to po pravé straně Labe přes Nymburk, můžete navíc, když nečekaně dojdou síly,  na několika místech přece jen naskočit na vlak.

Vzdálenosti:

Zeleneč – Čelákovice 1o,5 km

Čelákovice – zdymadlo Lysá/Přerov na Labem 7 km

zdymadlo – Litolský most (Lysá nad Labem) 2,7 km

Litolský most – bungalovy Kersko 5,7 km

Kersko – pískovna Sadská 5 km

pískovna Sadská – Přední Lhota 7,5 km

Přední Lhota – Poděbrady 7,5 km

Ondřej Kopa

 

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti