Deváťáci do školy už 11. května, první stupeň 25. května

04. 05. 2020

Už příští pondělí 11. května se do školy podívají deváťáci. Oficiálně však půjde o přípravu před přijímacími zkouškami a nesmí jich pracovat víc než 15 v jedné skupině. V podobném režimu by měl 25. května nastoupit do školy první stupeň.

Metodické pokyny poslalo ministerstvo školství všem školám teprve v sobotu 2. května.  Docházka do školy je nepovinná. Organizace samotné výuky je na škole, která také musí vzít v úvahu počty učitelů a místností, které má k dispozici. Pro část dětí, které do školy chodit nebudou, musí škola zajistit pokračování distančního vzdělávání. To rozhodně nebude snadné.

Rodiče, kteří budou mít zájem, aby jejich děti školu navštěvovaly, musí vyplnit čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění. Všechny dotazníky a přihlášky k prezenčnímu vzdělávání jsou na webu školy. Nejméně času na rozhodnutí mají rodiny deváťáků, dotazník musí do školy doručit do čtvrtka 7. května. Podle ředitelky ZŠ Jany Malé „bude výuka probíhat každý den od 8,30 do 12,00 v blocích po 1,5 hodině – matematika a český jazyk. Po domluvě s vyučujícím je možné také zařadit ostatní výukové předměty formou konzultací“. Pedagog bude normálně evidovat docházku dětí do školy.

Žáci 1. stupně by se měli přihlásit do pondělí 18. května. Z přihlášených žáků budou vytvořeny skupinky po 15 dětech, které budou kopírovat třídy, které navštěvují. Výuku povede podle Jany Malé určený pedagog, vyučující ve třídě mu budou dávat k této činnosti podklady a také budou práce hodnotit. „Celkově se žáci budou vzdělávat 3–4 vyučovací hodiny, následně půjdou na oběd. Po obědě odchází žáci, kteří nejsou přihlášeni na odpolední blok, domů. Přesné časy budou rodičům oznámeny po ukončení přihlášek – do 20. 5. 2020 spolu s ostatními informacemi. Žáky, kteří jsou přihlášeni na odpolední blok, převezme druhý pedagog. Odpolední blok končí v 16 hodin a žáci setrvávají stále ve stejné skupině,“ dodává ředitelka školy Jana Malá.

Škola je schopna zajistit provoz pouze 23 skupin. Pokud bude zájem vyšší, bude ředitelka nucena vytvořit i věkově nesourodé skupiny, nebo bude záležet na pořadí přijatých dotazníků. Do školy budou muset žáci chodit v odstupech a s rouškou. Budou se na ně vztahovat obecně platná epidemiologická opatření. Příchod a vstup do školy bude zajišťován tak, aby se děti zbytečně neshromažďovaly. Do školy by si měly nosit dvě roušky a sáček. Při běžné frontální výuce žáci mít roušku nemusí. Ve třídách budou jejich použití řídit pedagogové. Ti budou mít připraveny také ochranné štíty. Součástí opatření v každé třídě je pravidelné mytí rukou, používání dezifence a časté větrání.

Ondřej Kopa, autor je předsedou Školské rady

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti