Do Zelenče zavítal filmový Gump

10. 09. 2021

O věrném psím tulákovi, který překoná cestu plnou překážek a strastí přijel včera do Zelenče vyprávět Filip Rožek, autor úspěšné knížky Gump – pes, který naučil lidi žít. Vzal s sebou i skutečného Gumpa. Na odpolední besedě s malými čtenáři prozradil, kde se vzal nápad na knížku, jak se hledali pejsci pro natáčení i to, jak našel Gump svůj nový domov právě u něj doma.

Setkání s autorem knihy Gump – pes, který naučil lidi žít uspořádal třídní učitel čtvrťáků Pavel Jireš společně s jedním z rodičů, aby děti motivovali ke čtenářství: „Knihu jsem ve svém ročníku zařadil do povinné četby a beseda nám přišla jako vynikající nápad. Filip byl velmi ochotný, přijeli dokonce i aktéři filmu a  samozřejmě i Gump. Cílem toho všeho je podpořit děti ve čtení.“

Čtvrťáci i třeťáci se podle všeho na Gumpa moc těšili. Na besedu si řada z nich přinesla i knížku k podpisu. Poutavé vyprávění o Gumpovi doplňovala Veronika Hájková, která společně s Filipem Rožkem založila organizaci Se psem mě baví svět.

„Než jsem tu knížku začal psát, zažil jsem s Veronikou hodně příběhů pejsků, kterým jsme pomáhali nebo které jsme zachraňovali,“ uvedl svoje vyprávění Filip Rožek. Příběh jednoho takového pejska, který byl z množírny a na světě nic hezkého nepoznal, byl inspirací právě pro knížku Gump. Čivava Lílie umřela pět měsíců poté, co ji Veronika zachránila. „Mě ten její příběh natolik sebral, že když jsem se druhý den probudil, řekl jsem si, že bych chtěl napsat příběh o pejskách, kteří tohleto zažili. Vymyslel jsem si příběh Gumpa a začal jsem tu knížku psát. Když jsem ji měl napsanou asi ve třetině, Veronika mi poslala fotku. Hledali jsme pejska, který bude něčím výjimečný a poslala mi tohohle kluka, který byl zrovna odebraný ze špatných podmínek. Když jsem ho uviděl, tak jsem si uvědomil, že to je ten Gump, kterýho hledám. Pak jsme si pro něj jeli a od tý doby je se mnou a dělá mi v životě radost,“ vysvětlil Filip Rožek.

Dalším hostem byl Eduard Rovenský z kapely Poetika, který se podílel na doprovodné písničce Olgy Lounové Protože to nevzdám a adoptoval také jednoho z útulkových pejsků, kteří si ve filmu „zahráli“ mladšího Gumpa.  Menší dvojníky Gumpa se podařilo najít v obrovském útulku až v ukrajinském Dněpropetrovsku. „Filip mi volal, že bude muset sám vyrazit do Rumunska a že neví, jak to bude. Já jsem samozřejmě neváhal,“ dozvěděly se děti od Eduarda Rovenského, jak začala dobrodružná třicetihodinová cesta autem, kterou museli společně pro získání pejsků v době covidu podniknout a co vše je na ní potkalo. Přivezli tři krásné pejsky a dva z nich byli Gumpové ve filmu.

„Všechno, co jsme chtěli ukázat je, jak by se lidi měli chovat k pejskům a aby nebyli zbabělí a lhostejní, pokud jim někdo ubližuje. Že vás ten příběh zaujal, že se vám líbí a že vám něco do života dává, to je pro nás to nejhezčí,“ řekl včera autor příběhu o Gumpovi zelenečským školákům. Na závěr prozradil, že Gump dvojka určitě nebude a taky to, co už některé děti dobře věděly.. že knížka o Gumpovi končí jinak než film. Co z toho plyne? Nejdřív přečíst!

Simona Kopová

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti