Komunální volby v okolí jsou ve znamení pestrosti

30. 09. 2018

Tento víkend se uskuteční už osmé svobodné komunální volby v naší moderní historii. V Zelenči budou mít lidé teprve počtvrté možnost skutečné volby – tedy výběru mezi více kandidátními listinami. Pomineme-li vypjatý rok 2010, poslední volby, kdy si Zelenečští vybírali z více kandidátek, byly v roce 1994. Podíváme-li se k sousedům, je to zcela normální věc.

V sousedních Šestajovicích a Svémyslicích postavili místní dvě kandidátky. V Šestajovicích to je Sdružení nezávislých kandidátů obhajujícího starosty Romana Hrdlici a kandidátka Občanské demokratické strany. Ve Svémyslicích Starosty a nezávislé, na jejichž listině je i stávající starosta Pavel Hojer, doplnilo Sdružení pro Svémyslice.

V Jirnech dali dohromady čtyři kandidátní listiny. Sdružení nezávislých kandidátů dosavadního starosty Stanislava Skořepy doplnili ještě Nezávislí s podporou TOP 09, Občanská demokratická strana a podobně jako v Zelenči Sousedé. V Nehvizdech zase budou mít voliči na výběr ze tří kandidátek.

Zdá se, že rekordu v našem okolí dosáhli v Lázních Toušeni. V tomto městysu s 1235 obyvateli kandiduje hned pět volebních stran. V Toušeni se volí 15 zastupitelů a městys má i svoji radu. Do zastupitelstva se chtějí dostat Starostové a nezávislí, komunisté, ODS, Nezávislí kandidáti za Lázně Toušeň a Dobrá volba pro Toušeň 2018. Do těchto statistik záměrně nezahrnujeme města, kde je situace úplně jiná. Jen pro zajímavost, nedaleké Horní Počernice mají pro nadcházející komunální volby 7 kandidátek a Čelákovice dokonce 9 kandidátek.

V žádné sousední obci už v letošních volbách nekandiduje pouze jedna osamocená kandidátní listina. „Nemám problém s tím, že jsou dvě kandidátky. Je možnost výběru 22 lidí a nechť voliči rozhodnou, jak dál, ale s cílem, aby obec prosperovala. Kdo má zájem, ten potenciál je obrovský,“ přivítal možnost výběru na posledním zasedání obecního zastupitelstva v Zelenči i jeho dlouholetý starosta Michael Husinec. „Z mého pohledu je čas na změnu a nebudu ten, kdo chce dělat všechno. Pro mě ta éra 30 let končí a je potřeba, aby se tomu věnovali další. Čím více zastupitelů, i těch kteří se tam nedostanou, ale ať jsou v nějakých komisích, tím lépe. Víc hlav, víc ví,“ shrnul ve svém závěrečném slovu a poděkoval starosta Zelenče občanům i zastupitelům.

Ondřej Kopa

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti