Modernizace trati do Mstětic může začít, stavební povolení je platné

11. 05. 2020

Ministerstvo dopravy odmítlo odvolání proti vydanému stavebnímu povolení. Miliardová investice do železniční trati z pražských Vysočan do Mstětic tak může odstartovat. Její součástí bude nové nádraží ve Vysočanech, zastávka na Rajské zahradě, ale také nové nástupiště s podchodem v Zelenči.

Podle původních plánů měla rekonstrukce trati začít už na konci března,  ale hlavní práce v okolí Zelenče byly plánovány až na příští rok. Modernizace trati bude trvat tři roky a na jejím konci by měly jezdit vlaky do Prahy ve čtvrthodinovém taktu. Celá investice bude Správu železnic stát 4,198 miliardy korun. Stavební povolení je zveřejněno také na webu obecního úřadu Zeleneč. Ministerstvo dopravy zamítlo odvolání, které zpochybňovalo stanovisko hygieniků k akustické zátěži. Nic tak už nebrání stavbě, která naváže na právě rekonstruovaný úsek z Lysé do Čelákovic, jehož součástí kde bude i nový železniční most přes Labe. Jak pro web zdopravy.cz uvedl mluvčí Správy železnic Marek Iliaš, zahájení stavby je očekáváno v řádu dnů.

Plán nástupišť v Zelenči s řešením podchodu železniční trati s přístupem k vlaku

Zakázku vysoutěžily společnosti Subterra a OHL ŽS a podílet se na ní bude ještě Eurovia a Elektrizace železnic. Na patnáctikilometrovém úseku budou kompletně výměněny koleje a zabezpečovací zařízení. V Zelenči budou postavena nová nástupiště a dva nové podchody. Jeden u nádraží, druhý podchod u Ferony propojí Kopretinovou ulici s ulicí K Feroně. Ani jeden z podchodů bohužel nebude bezbariérový. U nádraží bude bezbariérový přístup na nástupiště řešen jako doposud, tedy přechodem přes železniční přejezd. Součástí nástupišť budou kryté přístřešky pro cestující a informační systém s odjezdy vlaků.

Větší výluky jsou na našem úseku trati plánovány až na rok 2021. „První rok by cestující neměli stavbu příliš poznat, větší výluky nastanou až během druhého roku stavby,“ uvedl na konci loňského roku náměstek ředitele Správy železnic Ondřej Göpfert. Ve Vysočanech, v místě dnešního podchodu, bude postavena nová odbavovací hala. Úplně nová zastávka vznikne v blízkosti stanice metra Rajská zahrada, se kterou bude propojena lávkou.

Ondřej Kopa

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti