Obchvat Záp se zřejmě otevře až květnu, zákaz kamionů ve Mstěticích trvá

14. 09. 2022

Na začátku října bude zprovozněna první část obchvatu Záp. Půjde o okružní křižovatku na Svémyslice a Dřevčice. Dokončení celého obchvatu se zřejmě dočkáme až na jaře, i když silničáři nevylučují optimistickou variantu a dřívější termín. Co je důležité, na obchvat nebudou moci jezdit kamiony, protože stále platí zákaz vjezdu do Mstětic. Cyklostezka na Lázně Toušeň bude silnici přetínat jako doposud. Krajští silničáři připravují i opravu silnice do Svémyslic. Na podrobnosti k obchvatu Záp jsme se zeptali Petry Kučerové, mluvčí Krajské správy a údržby silnici Středočeského kraje.

Co způsobilo zdržení ve výstavbě obchvatu Záp?

Časový harmonogram stavby zkomplikovaly opožděné dodávky materiálu. Kvůli opožděné dodávce žulových obrubníků o tři týdny, nemohl náš zhotovitel, firma Strabag , na stavbě vybudovat ostrůvky a okružní prstenec a kvůli tomu se také opozdily práce na konstrukčních vrstvách silnice . Okružní křižovatka tak nebyla v provozu od začátku září, ale až o měsíc později, kdy z ní bude možnost jezdit ve směru Dřevčice a Zápy. Na konečný termín dokončení obchvatu toto vliv nemá.

Kdy bude plně zprovozněn celý obchvat?

V optimistické variantě očekáváme, že by mohl být obchvat zprůjezdněn do letošní zimy v režimu předčasného užívání, s tím, že bude zhotovitel dodělávat práce kolem. Bohužel situaci komplikuje i současný stav na trhu a stále chybějící některé materiály, je tedy  možné, že by vyšly pokládky asfaltových vrstev do zimního období a nízké teploty k pokládání asfaltu nejsou vhodné. V tom případě by byl obchvat průjezdný až na jaře 2023. Úplné dokončení veškerých prací očekáváme v květnu příštího roku.

Jak bude řešen přejezd cyklistů přes obchvat, kteří využívají cyklostezku ze Zelenče do Lázně Toušeň?

Obchvat protíná několik cyklostezek. Pro zvýšení bezpečnosti přejezdu jsou cyklostezky v bezprostřední blízkosti obchvatu přeloženy tak, aby bylo křížení s komunikací co nejvíce kolmé, což zajistí dobrý rozhled do všech stran a zároveň nejkratší možnou cestu přes komunikaci.

Bude zachován zákaz vjezdu kamionů do Mstětic?

Pokud nenastanou skutečnosti, které by průjezd kamionů Mstěticemi umožnily, zůstane zachován. Nicméně jedná se především o záležitost policie, která dopravní značení schvaluje a popř. i nařizuje.

Plánuje KSUS nějaké opravy silnic v blízkosti Zelenče? Třeba silnice Zeleneč – Šestajovice a také do Svémyslic jsou v tristním stavu.

V letošním roce je v blízkosti obce Zeleneč v plánu velkoplošná oprava povrchu vozovky silnice III/33310 v úseku Svémyslice – Dřevčice. Opravy dalších úseků této silnice připravujeme.

Aktuální dopravní uzavírky

Zápy – Svémyslice, Zápy – Mstětice, do 30. 9.
Horní Počernice, Bártlova, do 30. 10.
Horní Počernice, Ve Žlíbku, do 31. 10.

 

Simona KOPOVÁ

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti