Praha potvrdila prázdninové zdražení jízdného

19. 04. 2021

Rada hlavního města Prahy se dnes připojila ke zdražování jízdného ve veřejné dopravě.  Ceny jízdného se v Pražské integrované dopravě změní od 1. srpna. O zdražení tarifů rozhodl už dříve Středočeský kraj. Zatímco v Praze se zvýší pouze cena jednorázových jízdenek, ve středočeské dopravě budou o 25 % zdraženy také měsíční a čtvrtletní kupony

Cena půlhodinové jízdenky pro Prahu bude nově 30 Kč, devadesátiminutová jízdenka bude stát od začátku srpna 40 Kč. Cena kuponů v Praze se ale nemění. V Praze se zdražují i SMS jízdenky. Nově se zavádí 70 % sleva pro lidi ve hmotné nouzi pobírající příspěvek na živobytí.

Ceny za jednorázové jízdenky v Praze od 1. 8.

Ve Středočeském kraji se po rozhodnutí Prahy posouvá ohlášené zdražování jízdného o jeden měsíc. Ceny jednorázových jízdenek pro cestování ve Středočeském kraji se zvýší cca o 25 %. Jednotlivá pásma budou odstupňována po 10 korunách. Nové ceny se týkají také předplatních kuponů pro Středočeský kraj. Cestování v prvním pásmu, kde leží Zeleneč, bude měsíčně stát 375 místo stávajících 300 korun. O něco výhodnější než dosud bude roční kupon.

Cena předplatních kuponů ve Středočeském kraji od 1. 8.

Oba kraje zdůvodňují zdražení jízdného výpadkem příjmů z veřejné dopravy. V Praze se cena jízdného neměnila deset let.

Ondřej Kopa

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti