Před sto lety zemřel poslední český král, oblíbil si Brandýs

01. 04. 2022

Přesně před sto lety zemřel poslední rakousko-uherský císař a také český král Karel I. Na vojně byl u dragounů ve Staré Boleslavi a později často jezdil na brandýský zámek. Po zániku Rakouska-Uherska byl nucen odejít do vyhnanství a zemřel na ostrově Madeira.

Karel I. se stal císařem a také českým králem až po smrti svého prastrýce Františka Josefa I. v roce 1916. První světová válka byla ve své polovině, a tak byl korunován pouze uherským králem. Usiloval o mír, ale už bylo příliš pozdě. Rakousko-Uhersko válku prohrálo a rozpadlo se na několik nástupnických států včetně Československa.

Budoucí český král do našeho kraje poprvé zavítal ve svých jednadvaceti letech, kdy sloužil vojenskou službu u sedmého dragounského pluku ve Staré Boleslavi. U Labe se mu zřejmě zalíbilo, protože později s manželkou Zitou koupil brandýský zámek jako své trvalé sídlo. Do Brandýsa se také pravidelně vracel i jako císař. „Dokonce i když se rozpadla monarchie, tak žádal československou vládu, aby se svojí rodinou mohl dožít jako prostý český občan na svém zámku v Brandýse nad Labem,“ říká historik Petr Nohel s tím, že mu to nebylo umožněno.

Po rozpadu monarchie byl nucen odejít do exilu, ale nikdy se nevzdal nároků na korunu. Dvakrát se neúspěšně pokusil o návrat na uherský trůn. Ze švýcarského exilu pak musel odejít do vyhnanství až na odlehlou Madeiru. Zemřel v necelých 35 letech na obyčejný zápal plic. „Nástupnické státy mu zabavily veškerý soukromý majetek a císař Karel neměl peníze ani na zajištění lékařské služby,“ dodává Petr Nohel. Karel I. tak umírá v úplně chudobě a opuštění.

V roce 2004 byl Karel I. pro svůj příkladný křesťanský život a mírové snahy blahoslaven papežem Janem Pavlem II. V Brandýse nad Labem si každý rok můžete posledního českého krále připomenout Audiencí u císaře Karla I. pořádanou na místním zámku. Letos se uskuteční v sobotu 22. května.

Ondřej KOPA

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti