Roman Janeba: Naši odchovanci hrají i juniorskou extraligu

17. 06. 2023

Zelenečský florbal má za sebou další úspěšnou sezónu. Naplno se už mohlo trénovat a hrát bez nějakých covidových omezení. Florbalový klub Prague Tigers tak mohl rozšířit týmy přípravek a elévů, kteří v Zelenči trénují třikrát týdně. Pro naše nejmenší hráče to navíc byla premiérová florbalová sezóna. Víc nám prozradil Roman Janeba, šéftrenér mládeže Prague Tigers.

Florbal je v posledních letech hodně na vzestupu, a to i u dětí. Čím to je?

Určitě to bude i tím, že florbal je jednoduchý sport. A to se týká jak výbavy, tak i pravidel. Proti těm větším sportům jsou i tréninky pro děti dělány daleko zábavnější formou. Nehrajeme o výsledky, ale proto, aby to děti bavilo. Proto, myslím si, je florbal tak populární.

Jak dlouho už u nás v Zelenči trénujete? A jaké kategorie?

Trénovali jsme tady už v malé tělocvičně. Já sám jsem do Zelenče přišel s otevřením velké tělocvičny v roce 2014. V Zelenči trénují děti od 5 do 12 let. Všechny tři kategorie přípravek a elévů mají trénink třikrát týdně. Potom ty starší děti přecházejí do základen na Černém Mostě nebo na Proseku. Nejstarší kategorie pak trénujeme v hale v Čakovicích, aby už trénovali na hřišti, na kterém hrají zápasy. 

Zelenečskou školičkou už prošlo hodně dětí, jak jsou úspěšné?

V Zelenči jsou šikovné děti. Máme tady spoustu školních úspěchů a hodně jich už je v top týmech. Máme tady dokonce odchovance, kteří hrají juniorskou extraligu. Za mě ten největší úspěch je, že děti florbal baví. Máme jich tady hodně a pořád se zlepšují. Super také je, že někteří naši odchovanci už působí jako trenéři a předávají dále v týmu své zkušenosti.

Je dobré se specializovat jenom na florbal, nebo to jde kombinovat s jiným sportem? V Zelenči hodně dětí hraje současně florbal a fotbal. 

Určitě to jde, je tady spousta dětí, které kombinují florbal a fotbal. Jedním z našich pilířů práce s mládeží je práce na všestrannosti. Máme tady dokonce pondělní tréninky úplně bez florbalky, aby ty děti dělaly všechno možné od základů atletiky, gymnastiky a nebo i jiné sporty. Aby měly nějaký sportovní základ a ve chvíli, kdy se rozhodnou dělat nějaký sport třeba ve dvanácti, tak na to budou připravené i z florbalu.

Zelenečští Prague Tigers v akci /fotky Prague Tigers/

Máte za sebou první sezonu už bez jakýchkoliv omezení a restrikcí. Jaká byla? 

Byla dobrá a jsme rádi, že jsme ji odehráli celou. Tady v Zelenči nám přišlo hodně těch nejmenších dětí, tak se tady asi rozkřiklo, že děláme florbal docela dobře. Rozšířili jsme proto naše tréninkové skupiny. Nebudu úplně říkat výsledky, ale děti se neustále zlepšovaly a to je pro nás nejdůležitější.

Co vlastně, kromě toho sportu, dává dětem florbal?

Snažíme se o nějaký osobnostní rozvoj dětí. Snažíme se také o to, aby se k sobě uměly chovat a učíme je fair play. 

Pokud se v hlavě nějakého zelenečského florbalisty rodí sen o další kariéře ve florbalu třeba jednou i reprezentační, je možná v rámci Prague Tigers?

My jsme výborné hráče florbalu schopni připravovat do nějakých 13 nebo 14 let. Pak je samozřejmě potřeba, aby přestoupil do nějakého TOP klubu. Není to pro nás ostuda, jsme menší klub, ale jak jsem už říkal, spousta dobrých hráčů u nás vyrostla a teď se věnují florbalu na špičkové úrovni. A už je to jen na nich samotných, jestli budou florbalu dávat tolik času, aby se případně dostali i do reprezentačních výběrů. Do těch 14 let jsme schopni špičkově je připravit.

Máte nějaký sen, který si chcete florbalem splnit?  

Můj sen je, aby Prague Tigers byl pořád větší a větší tým a zároveň jsme udrželi to, co jsme tady nastavili. Abychom tady vychovávali nejen sportovce, ale i dobré lidi a aby se děti hlavně florbalem bavily.

Ondřej KOPA

 

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti