Také Radonice budou mít vlastní školu

29. 08. 2018

Radonice jsou další obcí v našem okolí, která se začátkem školního roku otevře úplně novou školu.  Zatím sice jen s prvním stupněm, už teď ale plánují výstavbu budovy pro druhý. V Radonicích si nechali zpracovat vlastní demografickou studii. Stavba školy je doposud stála 55 milionů, z toho 26 milionů získali jako dotaci. O další informace jsme požádali starostu obce Stanislava Němce.

Jak bude nová škola vypadat? Kolik bude mít tříd a jaká bude její další vybavenost?

Já doufám, že to bude hezká škola. V první etapě jsme postavili první stupeň. Bude tam pět kmenových tříd, další dvě pro školní družinu a jedna společná aula. Součástí školy bude i nová školní kuchyně a jídelna, která by pak měla kapacitně stačit i pro plánovaný druhý stupeň.

Jakou bude mít škola kapacitu?  A předpokládáte, že do školy budou docházet i přespolní?

V jedné třídě budeme mít maximálně 25 dětí. Teď budeme otevírat dvě první třídy a jednu druhou třídu, která jako prvňáčci byla v loňském roce v provizorních prostorech obecního domu. My jsme měli veřejnoprávní smlouvu na společném školském obvodu se Satalicemi, ale ty nám ji vypověděly, protože už neměly kapacitu ani pro vlastní děti. To jsme se dozvěděli v dubnu 2016 a během půl roku se nám podařilo vyřídit stavební povolení, sehnat na to financování a začít stavět. Primárně je škola pro radonické děti, ale uzavřeli jsme smlouvu o společném školském obvodu se Zápy. A teď jsme přijmuli i děti z Jenštejna.

Kdy bude dostavěn druhý stupeň?

Stávající druháci půjdou do šesté třídy za čtyři roky. To znamená, že za čtyři roky budeme muset mít dostavěnou i tu budovu pro druhý stupeň. Takže začínáme projektovat a shánět stavební povolení a peníze.

Jak se vám podařilo financovat výstavbu nové školy? 

My jsme měli nějaké své prostředky a menší část jsme dostali dotaci z Ministerstva školství.

Získali jste dotaci 26 milionů.  Jak obtížné bylo tuto dotaci získat?

Byl vypsán dotační titul, zpracovali jsme žádost a dostali jsme dostatek bodů. Měli jsme to podložené například zpracovanou demografickou studií, kde je prostě jasné, že děti v Radonicích jsou a budou. Obyvatelé přibývají, i když se samozřejmě snažíme držet počet obyvatel v nějakém rozumném rámci. Rozhodně nechceme dělat z Radonic sídliště nebo městečko.

Jak jste demografickou studii tvořili?

Najali jsme si na to firmu. Ale důležitá je znalost současného stavu s přihlédnutím k územnímu plánu obce. Pro ty, kteří se tím zabývají, to je běžný postup.

Jak se vám daří získávat učitele pro školu v Radonicích?

První co bylo, jsme museli vytvořit školu jako subjekt, protože jsme tady měli jen školku. Potom jsme museli udělat výběrové řízení na ředitele a měli jsme štěstí, protože jsme vybrali ředitelku, se kterou jsme spokojeni a především jsou spokojeni i rodiče, což je důležité. Vždy se to odvíjí od toho, kdo je ředitel a jestli pak dokáže s učiteli pracovat a také si dobré učitele sehnat. Zatím je ale velmi brzo na jakékoliv hodnocení, protože teprve v září začínáme.

Ondřej Kopa

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti