V Zelenči byl zahájen pilotní ročník Senior Akademie

01. 10. 2019

Senior Akademie je pilotní projekt zelenečského Obecního úřadu. První běh seniorské akademie byl zahájen minulé úterý prohlídkou historických prostor Univerzity Karlovy a přednáškou našeho předního historika umění profesora Jana Royta o historii Karolina. Zelenečská univerzita třetího věku bude mít vzdělávací programy nejen pro seniory, tento čtvrtek je například na programu veřejná přednáška a beseda s televizním moderátorem a vysokoškolským učitelem Václavem Moravcem.

Některé přednášky tak budou určeny takřka všem generacím. Jedním z cílů Senior Akademie je propojit starší a mladší generaci a nabídnout v Zelenči přednášky odborníků, za kterými musíte jezdit jinam. Na konci října do Zelenče přijede zakladatelka Centra pro studium dlouhověkosti docentka Iva Holmerová. Na přelomu listopadu a prosince zase zavzpomínáme na sametovou revoluci se signatářem Charty 77 a bývalým ministrem vnitra Janem Rumlem. Připravuje se přednáška egyptologa Miroslava Bárty nebo beseda s autorkou dokumentárního filmu Šmejdi.

Jak v jednom z televizních rozhovorů uvedla Iva Holmerová, zralý věk nastává kolem sedmdesátky a člověk by měl tento věk strávit nejlépe, jak umí: „Mít se rád, nelitovat se, neskuhrat, nefňukat. Já sama jsem před necelými dvěma lety oslavila šedesátku, ale ti naši pacienti jsou o jednu, dvě generace starší. Máme i stoleté, o něž se starají osmdesátiletí! Gerontologie je krásná! Setkáváme se s moudrými lidmi, s umělci života a vlastně jste stále relativně mladí.“ Nejen o tom si můžete s Ivou Holmerovou povídat ve středu 30. října v šest hodin večer v zelenečské základní škole.

Další přednášky a aktivity už budou připravovány ve spolupráci se zelenečskými seniory. Do pilotního projektu akademie se jich přihlásilo dvacet. Další se můžou hlásit na adrese: senakademie@gmail.cz nebo stačí přijít na jakoukoliv akci Senior Akademie.

Ondřej Kopa

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti