V Zelenči jsem spokojený a chtěl bych tady zůstat

20. 05. 2019

V Zelenči už Rudolf Bumba podniká téměř jeden rok. Na konci minulého léta převzal obchod U Součků. Během roku se musel vyrovnat s otevřením dalšího supermarketu v okolí nebo se zavřeným  mostem do Svémyslic. Jak se mu v Zelenči daří? Nejen na to jsme se ptali v tomto rozhovoru.

Co Vás přivedlo do Zelenče?

Přivedli mě sem známí, když jsem slyšel o tomto obchodě. A samozřejmě, ta profese, kterou dělám už dvacet let, mě baví. Je škoda, že v poslední době začínají malé obchody trochu skomírat. Je to dáno i současnou dobou, ale Kamil Souček tento obchod zavedl na výbornou. Lidi v Zelenči jsou dobří a tady je ten krám místními hodně vyhledávaný. Velké nákupy si samozřejmě dělají jinde a s tím nic nenadělám, kvanta zboží se mi sem nevejde. Ale Zeleneč se mi líbí, znal jsem ho dlouho. Já jsem původem Pražák a vůbec mi nevadí, že teď sem dojíždím až od Poděbrad a jsem tady v obchodě sám. Jsem tady prostě spokojený.

Jak se v naší obci podniká?

To je všude stejný. Skoro každý dnes dojíždí do práce autem a tam nakupuje. Já jsem měl dříve i eshop s potravinami na docela dobré úrovni a musel jsem jej zavřít. Měl jsem i velké obchody, ale taková je doba. Chtěl bych v tom pokračovat, mě ta práce baví, ale musíte se odlišit. Už přemýšlím, že bych sortiment trochu odlišil, ale vždy je to na úkor některých lidí, kteří sem zase chodit nebudou. Mně vyhovuje, že tady ty lidi poznávám, že vím, co jim vyhovuje a co mají rádi. A to se mi líbí. Doba jde ale úplně jiným směrem, i když řada lidí si už uvědomuje, že ty anonymní supermarkety, kde nikoho neznáte a prodavači zase vůbec neznají zboží, které prodávají, také nejsou ideální. Je to neosobní. A navíc, pokud nemají nějaký výrobek v akci, tak zase tak zajímavé ceny nemají. Moc dobře vím, jakou na tom mají marži a bohatnou neskutečně.

Je vůbec možné vedle nich fungovat? Jak?

Tím, že samozřejmě zmenšíte náklady.  Jak jsem měl více obchodů, vím, jak vám jdou výrobci s maržemi na ruku. Nemůžete konkurovat výběrem zboží, ale cenami se dá, pokud to samozřejmě nemají v akci. Je škoda, že se v devadesátých letech rozpadla Jednota, mohly tady být české obchody. Bohužel všechny velké hypermarkety jsou nadnárodní řetězce a třeba daně platí někde úplně jinde než u nás.

A čím se dá proti řetězci vyhrát? Je to čerstvé pečivo a uzeniny?

Chleba mám sice o dvě až tři koruny dražší, ale zase není z těch velkých pekáren, třeba od Babiše. A není to rozpékané pečivo! Samozřejmě to pečivo tady tak nevoní, když ho upečou v peci a nerozpeču jej až na prodejně. Dá se konkurovat, jak už to zavedl Kamil, uzeninami od lokálních výrobců.

U Vás asi vítězí šunka, kterou oproti řetězci umíte nakrájet na opravdu jemné plátky…

Lidé to tak chtějí. Od nás na západ máme rádi šunku na jemno, na východ zase chtějí mít pořádný kus a nechápou naše tenké salámy. Beru vše od lokálních výrobců v okolí, ale i oni si stěžují, že jejich prodeje trochu slábnou. Já jsem byl vždycky proti tomu mít na prodejně nějaké vakuované salámy. A jsou uzeniny, které bych neprodával. Nemám nic proti Babišovi, ale neprodával bych jeho výrobky. Nevyhnete se samořejmě nějakým paštikám od Hamé a okurkám, ale jeho pečivo a uzeniny prodávat odmítám.

Co maso? Tady si lidé občas stěžují, že v Zelenči není řeznictví.

Nejsou tady prostory, musel byste mít vakuované maso. Já teď koupil v Makru španělskou krkovičku, rozbalil jsem ji a za deset minut chytilo nějaké povlaky na vzduchu, skoro jako kdybyste ji hodil do vařené vody a smrděla tak, že se dala dát jedině psům. Přitom to můžu brát od svých dodavatelů, kteří také poráží maso, ale už v životě nekoupím nějaké španělské nebo polské maso, které se sem dováží. Ale na prodej masa jsou velmi přísné hygienické předpisy a já bych to tady mít nemohl.

Jaké zboží u Vás lidé nejvíc nakupují?

Buď to, na co zapomenou, nebo chodí pro to pečivo a uzeniny. Šunka Viktorka, teď také šunka od kosti a ten sortiment, který k tomu potřebují. Nejsem tady samozřejmě jediný, ale občas přijdou lidé i na větší nákup.

Už jste to naťukl, plánujete nějaké změny?

Přemýšlel jsem, že bych sem zavedl farmářské potraviny. To základní jako je čerstvé máslo, mléko, tvarohy. Vím, že tady jezdí lidé do Klánovic v sobotu na trhy. Tak proč to tady nemít i přes týden. Teď budu mít i papírové tašky a pytlíky, protože lidé je chtějí.

Potřebují místní podnikatelé nějakou podporu od obce?

Nejsem v obci jediný a nežádám to. Někdy samozřejmě bolí, když vám zůstane hodně pečiva, stává se, že i za tisíc korun, ale je to riziko podnikání.  Tady jsou lidé na ten obchod zvyklí, Kamil Souček jej chtěl zachovat, ale nečekám podporu obce. Když jsou nějaké akce, tak ode mě objednávají pečivo, což je dobře. Jsem tady spokojený a chtěl bych tady zůstat. Teď mně nejvíc ubližuje zavřený most do Svémyslic, který mi ubral 40 až 50 % na tržbách. Hodně sem ze Svémyslic jezdili a jak to není průjezdné, tak jsem prostě ve slepé ulici a je to znát. Hodně mi ubralo i třeba otevření Lidlu v Horních Počernicích, ale doufám, že zase přijdou noví zákazníci.

Ondřej Kopa

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

  • Tereza Šurdová V Zelenči jsem spokojený a chtěl bych tady zůstatŠunka Viktorka je TOP, pan prodavač moc moc příjemný a vždycky se zakecáme... Ať jdu sama, s manželem, nebo kamarádkou. Moc Vám fandím 😊
  • Eva Kocfeldová V Zelenči jsem spokojený a chtěl bych tady zůstatFandím prodejně i p.Bumbovi,jeho šunka, ovoce i pečivo vždy čerstvé ,obsluha rychlá a příjemná, nedá se srovnat s megastory v Praze i okolí! Byla by velká škoda zrušit takovou prodejnu,doporučuji vřele zde nakupovat,doplnění sortimentu o farmářské potraviny by bylo velmi přínosné .

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti