Zelenečští myslivci: Přírody okolo nás si musíme vážit a chránit ji

24. 01. 2021

Počátky spolkové myslivecké činnosti v Zelenči se datují do roku 1945, kdy v místním revíru lovilo tehdejší Honební společenstvo Zeleneč. Pozdější lidovou mysliveckou společnost nahradil v sedmdesátých  letech společný polabský spolek všech sdružení z okolí. Od jeho rozdělení v roce 1993 v Zelenči funguje dnešní Myslivecké Sdružení Zeleneč. Na práci dobrovolných myslivců jsme se zeptali Josefa Bašty a Aleny Záveské Malé.

Jak vypadá běžná činnost zelenečských myslivců?

Především se staráme o zvěř, která zde žije.  V zimních měsících pravidelně přikrmujeme, hlavně obilím, zeleninou a senem. Velmi důležitá je také sůl, tzv. solný liz. Po celý rok pečujeme o zařízení k určená právě pro přikrmování, o zásypy a krmelce. Opravujeme je a budujeme nová. V letním čase se musíme starat o dostatek čerstvé vody. K tomuto účelu jsou vybudována především betonová zařízení, napaječky. Ty se musí udržovat v čistotě a pravidelně plnit vodou.

O jak velký revír se vlastně staráte?

Revír Mysliveckého sdružení Zeleneč má rozlohu přes 1000 hektarů, ale bohužel se každým rokem zmenšuje díky zástavbě a není identická s katastrálním územím Zelenče.

Co vás jako myslivce nejvíc trápí a z čeho máte naopak radost?

V této době nemá bohužel zvěř dostatek krytu. Pole jsou holá a je v nich málo remízků a krajinných prvků. Zvěř by potřebovala klid. V noci je vystavena tlaku predátorů a to i z řad nepůvodních živočichů jako například psíka mývalovitého či nutrie. Ve dne klid nenajde kvůli lidem a to hlavně s venčícími psi, kteří na volno pobíhají v polích. Zvěř pak nemá kdy si odpočinout. Radost máme z toho, že si to lidé začínají uvědomovat a najdou se i tací, kteří mají chuť něco pro zvěř udělat. Ať už se zajímají o to, čím zvěř přikrmit nebo přidají ruku k dílu, když se vysazuje ve spolupráci s obcí nějaká ta zeleň. Mnohdy se k nám na brigády přidávají i naši kamarádi a přátelé.

Nechybí vám ve sdružení mladí? Zajímá ještě vůbec mladší generaci myslivost?

Ač to může vypadat, že o myslivost přestává být zájem, není tomu úplně tak. Nejen u nás ve sdružení jsme v poslední době zaznamenali nárůst zájemců o spolupráci. Jsou to adepti, kteří se k nám připojili a mají o tuto činnost zájem. Velmi nás to těší a jsme upřímně rádi.

Jaké je vaše „myslivecké“ přání do začínajícího roku?

Všem spoluobčanům přejeme hlavně, aby byli v tomto roce zdrávi. A dále abychom si všichni vážili přírody, kterou okolo sebe máme a nejen z ní čerpali, ale uměli ji také chránit.

Simona Kopová

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti