Zelenečští školáci uspěli v soutěži Příběhy našich sousedů

02. 10. 2020

Jaroslav Křížek a paní Zdeňka Nová – právě tyto dva zelenečské pamětníky oslovili zhruba před rokem bývalí deváťáci naší školy. Poprosili je, aby jim věnovali rozhovor pro pro projekt organizace Post Bellum s názvem Příběhy našich sousedů. Na konci září se uskutečnila v Brandýse nad Labem soutěž osmi žákovských týmů. Tým ze Zelenče získal skvělé třetí místo s reportáží o Jaroslavu Křížkovi. Jak už jsme psali v únoru, reportáže stříhali děti v Českém rozhlase.

Slavnostní večer, na kterém zaznělo dohromady osm prezentací všech soutěžních týmů, se uskutečnil ve středu 30. září v brandýském kině. Žáky přivítala moderátorka Zdeňka Tichá a poté i starosta města Vlastimil Picek, bývalý náčelník generálního štábu. Ze zelenečských deváťáků jsou už dnes středoškoláci, protože se kvůli koronaviru odložily závěrečné prezentace o několik měsíců. Z umístění na krásném třetím místě se nakonec radoval tým Jaroslava Křížka. Vítěznou  reportáž najdete na stránkách Příběhy našich sousedů zde. Příběh bývalé ředitelky zelenečské mateřské školy Zdeňky Nové si můžete poslechnout tady.

Bývalí žáci ZŠ Zeleneč si slavnostní závěrečnou prezentaci užili. Podle slov jedné z autorky reportáže Lucie Fialové „byl celý projekt plný nových zkušeností a zážitků. Rozhovory plné emocí a zajímavých informací, kdy Zeleneč byl podle vzpomínek obou pamětníků obcí plnou krámků, živnostníků a často se konaly tancovačky. Poté i v rozhlase, během stříhání reportáže, vše působilo velice profesionálně a klidně.“ Povídání si se sousedy na mikrofon žáky opravdu bavilo. Další z autorek reportáže Ema Šafránková se přiznala, že  „samotné rozhovory byly mnohem lepší než sto stran učebnice dějepisu. Všechno se mi propojilo a začalo dávat smysl – normalizace, okupace, sametová revoluce,… Když  prezentovala konkurenční skupina žáků, jejichž pamětník pan Jaroslav Selner se dnešního dne nedožil, tak mi tekly slzy.“

Právě to je smyslem  projektu Post Bellum, jak řekla hned na úvod setkání  i jedna z jeho koordinátorek Veronika Stehlíková. Cílem je najít pamětníka, natočit ho a příběh podávat dále. To splnily oba týmy, dohromady deset dětí z mediální výchovy, na jedničku a já jim za to velice děkuji!  A jaký dojem zůstane po absolvování soutěže ve mně – jejich učitelce? Nejdříve jsem se bála, že si děti na sebe ušily veliké sousto, ale jak projekt absolutně logicky postupoval přes školení, workshopy, natáčení až po samotný střih v rozhlase a tvorbu prezentace. Perfektní načasování všech etap díky skvělé a zapálené koordinátorce Příběhů našich sousedů pro Střední Polabí Katce Mlynářové. Vše probíhalo klidně a zážitkově. V každém ze dvou našich soutěžních týmů se našli opravdu zapálení jedinci. Hřeje mně u srdce, že máme v Zelenči a Jirnech tak šikovné děti. A také mě hřeje u srdce, že máme v Zelenči tak úžasné pamětníky – děkujeme paní Zdeňko! Děkujeme pane Jaroslave!

V neposlední řadě děkujeme i Emilii Koťátkové  – koordinátorce MAP II pro Brandýsko. Bez přispění MAP II, který realizuje MAS Střední Polabí a město Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, by se akce neuskutečnila. Děkujeme! 

Na závěr prozradím, že bych si přála na chvíli vrátit čas – vzít v devítce, nebo na gymnáziu maminčin starý diktafon a natočit babičku a dědečka ze Sudet anebo babičku a dědečka z rodných Kysuc. Narodili se a žili totiž v jedné z nejtěžších dob. Měli by o čem povídat… Ale čas bohužel vrátit nejde – a tak za rok, opět zapneme mikrofony a třeba natočíme i vaší babičku nebo dědu! Nebo víte co? Pro jistotu to udělejte vy sami, aby vám to za pár let nebylo líto tak, jako je to teď líto mně. V době chytrých telefonů, je to přece jenom otázka rozhodnutí.     

Mgr. Pavlína Jurzykowská, ZŠ Zeleneč

                                                                                    

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti