Zeleneč se dostal do výkladové části internetové jazykové příručky

02. 08. 2023

Ve skloňování názvu naší obce už nikdo nebude dělat chybu. Zeleneč se totiž dostal do aktualizované výkladové části Internetové jazykové příručky Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky. Zeleneč je uveden jako příklad zeměpisných jmen zakončených měkkou souhláskou v mužském neživotném rodě. Internetová jazyková příručka nahrazuje stará „papírová“ pravidla českého jazyka. Zeleneč byl zanesen do výkladové části příručky v rámci probíhající revize pro připravované třetí knižní vydání Akademické příručky českého jazyka. Pro Zelenečský časopis to uvedla její hlavní editorka, doktorka Markéta Pravdová.

Měkká souhláska sice svádí k užití ženského rodu, ale vždy platilo a bude platit ten Zeleneč. Můžete se o tom přesvědčit i v aktualizované výkladové části oficiální internetové jazykové příručky, kterou najdete zde. Jak pro Zelenečský časopis uvedl vedoucí oddělení onomastiky Ústavu pro jazyk český, doktor Pavel Štěpán, pro jazykovědce je důležitý místní úzus a také, jak bylo místní jméno kodifikováno. „U Zelenče bylo vždy převažující užívání v mužském rodě,“ dodává Štěpán s tím, že v případě Zelenče ke změně rodu jako u některých zeměpisných jmen nikdy nedošlo.

Zeleneč ve slovníkové části Internetové jazykové příručky Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky

Jak skloňovat Zeleneč se dozvíte už ve starší knize Naše místní jména a jak jich užívat od Aleny Polívkové z roku 1985. Teď už je Zeleneč i ve výkladové části jazykových pravidel. Dostal se tam poprvé, ale už předtím byl uveden v heslové části. Dříve byl ve výkladové části uveden jiný příklad zeměpisného názvu, který nebyl tak jednoznačný,“ doplnil Pavel Štěpán z Ústavu pro jazyk český AV ČR.

Ondřej KOPA

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti