Zeleneč v první desítce nejlépe třídících obcí, na odpady však doplácí

25. 05. 2022

Každý Čech ročně vyhodí do popelnice v průměru půl tuny odpadu. Dlouhodobě nejvíc odpadů v rámci celé ČR vyprodukují obyvatelé Středočeského kraje. Dobrá zpráva je, že v Zelenči to neplatí. Vloni skončilo v popelnicích o 36 tun méně odpadů než před deseti lety a obyvatelé třídili nad středočeský i celorepublikový průměr. Roční výdaje za odpadové hospodářství obce vzrostly na 6,4 mil. korun a na odpady tak obec doplácela téměř 3 miliony.

V Zelenči se za posledních deset let pozvolna snižuje množství směsného komunálního odpadu, tedy toho v popelnicích. V roce 2012 je obyvatelé naplnili 527 tunami odpadků. Za loňský rok to bylo už „jen“ 491 tun.

Podle údajů poskytnutých obecním úřadem se za rok 2021 v obci vytřídilo téměř 255 tun odpadu, z toho 119 tun papíru, 55 tun plastů, 50 tun směsného skla, 29 tun kovového odpadu a 2 tuny nápojových kartonů. V přepočtu na hlavu tak vloni každý Zelenečák vytřídil na 80 kg odpadu. Pro srovnání, celorepublikový průměr byl 71,8 kg a středočeský 67,9 kg odpadu na obyvatele. Do sběrného dvora bylo za loňský rok odevzdáno 15 tun elektrozařízení a 88 tun objemného odpadu.

Úroveň třídění v roce 2021 posunula Zeleneč do první desítky obcí v kraji v soutěži My třídíme nejlépe, kterou pořádá Středočeský kraj společně s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM. Hlavním kritériem je množství vytříděného plastu, papíru, skla a kovů připadající na jednoho obyvatele. Další body v soutěži obce získávají např. za sběr nápojového kartonu nebo za snížení produkce komunálního odpadu pod 200 kg na obyvatele. Do soutěže jsou automaticky zařazeny všechny obce zapojené v systému EKO-KOM. Za loňský rok to bylo 1146 obcí rozdělených na 4 kategorie podle počtu obyvatel.

V kategorii nad 3000 obyvatel, kam spadá i Zeleneč, získala za rok 2021 prvenství obec Kamenice, na druhé příčce se umístilo město Sadská, bronzové byly Mnichovice. Zeleneč, který před sedmi lety získal v této soutěži zlato (v tehdejší kategorii obcí s 2-10 000 obyvatel) a v posledních letech se umísťoval na 18-28. příčce si vloni polepšil na deváté místo. Sousední Čelákovice se ve stejné velikostní kategorii vloni protřídily na 37., Šestajovice na 62. a Brandýs nad Labem na 64. příčku.

Zdroj: Informační web soutěže Středočeského kraje mytridimenejlepe.cz

Za vytříděné odpady obec vloni získala od společnosti EKO-KOM odměnu ve výši téměř 560 tisíc korun, dalších 2,2 mil. korun vybrala na poplatcích za kupóny na svoz popelnic. Celkové příjmy obce v oblasti odpadů vloni činily 3,6 mil. korun. Na výdajích za všechny služby spojené s nakládáním s odpady, provozem sběrných míst i technických služeb obec zaplatila 6,4 mil. korun a na odpadové hospodaření tak vloni doplácela částkou ve výši 2,8 mil. korun.

Zdroj: OÚ Zeleneč

Simona Kopová

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti