Brandýsko má nového faráře, Páter Josef Hurt odešel do Brna

10. 07. 2023

Desítky kněží čeká vždy na začátku léta loučení s dosavadním působištěm a stěhování na nové místo. Podobně na tom je letos i naše brandýská farnost, která spravuje také kostel ve Svémyslicích. Oblíbený farář Josef Hurt už odešel do svého nového působiště v Brně. Novým administrátorem farnosti se stal Milan Kačaljak, který příchází ze slovenského Svitu ve spišské diecézi.

Josef Hurt, který příští rok oslaví šedesáté narozeniny, působil v naší farnosti osm let. Do Brandýsa nad Labem přišel v létě roku 2015. Páter Hurt se narodil v Brně, ale část svého duchovního života prožil v severních Čechách. Když před pěti lety poskytl rozhovor Zelenečskému časopisu, měl například velkou radost z prostředí ve Svémyslicích: „Určitě, je to vidět na koncertech i bohoslužbách. Je to především díky manželům Jirešovým, kteří jsou učitelé ve škole v Zelenči. Je tady hezká tvořivá spolupráce se školou a je to vidět i na těch koncertech. Věřím, že lidé dokážou najít cestu do kostelů. I když v místech jako je Praha, kde jsou otevřené po celý den, je to asi jednodušší. Každý člověk asi hledá svoji formu, jak odkrýt duchovní rozměr. Když běháte celý týden za prací, děti vozíte na kroužky a večer padáte, jak se říká, na hubu, tak je potřeba mít i čas duchovně si odpočinout.“

P. Josef Hurt na bohoslužbě ve Svémyslicích v prosinci 2018

Se svými farníky se Josef Hurt rozloučil už předposlední červnový víkend, a to nejen v domovském Brandýse, ale také ve Svémyslicích a v Lázních Toušeň. Teď už se s ním můžete potkat například v Kostele svatého Michala na Dominikánském náměstí v Brně. Přejeme mu hodně štěstí a také, aby nezapomněl na léta strávená u nás v Polabí.

Novým brandýským farářem se s účinností od 1. července stal Milan Kačaljak. Slovenského duchovního, který dosud působil až v dalekém podtatranském městečku Svit, vám představíme už v příštím tištěném čísle našeho časopisu.

Ondřej KOPA 

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti