Jiří Ptáčník: Horní patro budovy D bude trvale vyčleněno pro 1. a 2. třídy

30. 05. 2023

Od září už nebudou první třídy v malé tělocvičně u rybníka. Škola tyto prostory využívané od roku 2018 uvolní, a tělocvična tak opět začne sloužit školce a různým spolkům. Do školy by mělo v září nastoupit 53 prvňáčků. V jakých třídách se příští rok budou prvňáčci učit?  I na to jsme se zeptali ředitele školy Jiřího Ptáčníka.  

Kde budou příští rok první třídy, když škola uvolní prostory u rybníka?

Současné první ročníky, tedy budoucí druháčci, najdou své nové třídy 4. září v horním patře budovy D. Stále nám velmi záleží na tom, aby si naši nejmenší na školní režim zvykali co nejpřirozeněji a v co nejbezpečnějším prostředí. Proto právě horní patro budovy D bude nadále prostorem vyčleněným výhradně pro 1. a 2. ročníky. V souvislosti s přesunem tříd samozřejmě vzniká k dořešení několik více či méně závažných organizačních a prostorových souvislostí, ostatně třídy u rybníka nebyly bezdůvodně, ale velká většina by se měla nejpozději přes prázdniny dořešit. Finální rozhodnutí totiž vychází z vize rozvoje školy a dopředu jsme zvážili z ní plynoucí konkrétní důsledky.

Kolik prvňáčků v příštím roce nastoupí do zelenečské školy a jaká bude celková kapacita školy?

Do budoucích prvních tříd by mělo nastoupit 53 prvňáčků. A proto jsem se nakonec rozhodl otevřít ne původně plánované dvě, ale tři první třídy. Co se týče celkového počtu žáků, naši školu by mělo v příštím roce navštěvovat přibližně 530 dětí.
 
Jak je na tom škola s odbornými učebnami? Bude prostor na další rozvoj školy?
 
Jak už jsem psal, máme zpracovanou vizi rozvoje školy a jasně si uvědomujeme, kam v oblasti odborných učeben potřebujeme jít, co je pro to nutné udělat a kdy bychom tak mohli dorazit do kýženého stavu. Aktuálně intenzivně připravujeme podklady pro vybudování učebny přírodovědných předmětů, kterou bychom snad, držme si všichni pěsti, mohli mít ještě v roce 2023. V souvislosti s malou reformou Rámcově vzdělávacího plánu je také nutné zapracovat na digitální vybavenosti školy. A s tím souvisí i plány na roboticko-polytechnickou učebnu informatiky. Také řešíme možnosti vybudování menších dílen, které by byly více než klasickými dílnami spíše polytechnickým ateliérem. A v neposlední řadě je nutné zmínit potřebu kvalitní venkovní učebny, která by výrazně rozšířila možnosti výuky. Přímo se nabízí k tomu využít velkou terasu na hlavní budově, která by se navíc mohla stát i skvělým místem pro setkávání s veřejností, je ale nezbytné vyřešit její zastínění, které by zásadním způsobem zvýšilo možnosti jejího používání. Máme rozpracováno ještě několik projektů, ale ty prozatím ještě nechejme chvilku uzrát.
 
Ondřej KOPA
Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti