Zeleneč bude mít obecního policistu

18. 05. 2023

Zastupitelstvo obce dnes schválilo veřejnoprávní smlouvu o poskytování služeb obecní policie s městysem Nehvizdy. Na jejím základě bude pro Zeleneč a Mstětice vyčleněn jeden strážník se služebním vozidlem pracujícím osm hodin denně. Služebnu bude mít zatím v Nehvizdech, starosta aktuálně jedná o jejím zřízení v Zelenči.

Vzhledem k finanční nákladnosti zřízení vlastní obecní policie budeme mít obecního policistu z Nehvizd na roční zkoušku. Pak se uvidí jestli Zeleneč zřídí vlastní obecní policii, nebo bude pokračovat ve spolupráci s Nehvizdy, které tuto službu poskytují také Zápům a Mochovu. Podobný postup na konci minulého volebního období navrhoval i bývalý starosta Jiří Skřivan, který chtěl uzavřít smlouvu s Radonicemi. Zeleneč bude Nehvizdům hradit plat policisty, náklady na výzbroj a výstroj a také bude hradit provoz služebního vozidla včetně dalších režijních nákladů.

Obecní policista bude vybaven služebním vozidlem. „Jednám s ministerstvem vnitra o převzetí dvou vyřazených policejních oktávií. Jedna bude pro strážníka, kterého budou nabírat Nehvizdy. Druhý vůz je pak plánovaný pro strážníka, který bude sloužit v Zelenči,“ dodal pro Zelenečský časopis starosta Nehvizd Jiří Poběrežský. Obecní policista v Zelenči tak může řešit i dopravní přestupky včetně překračování povolené rychlosti. Podle starosty Zelenče Víta Šikýře bude také dohlížet na dodržování veřejného pořádku, bezpečnost chodců a zaměří se také na edukaci školáků. „Bohužel se nám v poslední době množí krádeže a poměrně často se na nás občané obracejí s dotazem na kamerový systém, protože se jim něco ztratilo,“ doplnil v rozhovoru pro Zelenečský časopis Vít Šikýř.

Po schválení zastupitelstvem a podpisu smlouvy musí být ještě celý proces schválen na kraji. Do té doby než bude vybrán nový obecní strážník pro Zeleneč, bude obec využívat stávající strážníky sloužící v Nehvizdech. Starosta teď aktuálně také řeší služebnu obecního strážníka. „Dokud pro něj nevyčleníme prostor, tak bude mít služebnu v Nehvizdech,“ říká Vít Šikýř s tím, že už obec jedná o vlastních prostorách pro služebnu v Zelenči.

Ondřej KOPA

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti