Kraj plánuje zdražení jízdného až o třicet procent

01. 10. 2022

Středočeský kraj plánuje od 1. ledna zdražení veřejné dopravy. Ve vlacích a autobusech za jízdenky zaplatíme možná až o třetinu více. Kraj tyto plány oznámil už dříve, teď čeká na novou pražskou koalici, se kterou se musí dohodnout na společném tarifu. Zdraženy by měly být jednorázové jízdenky i časové kupony. Kraj připravuje také reformu tarifních pásem. Více zřejmě zaplatí cestující v prvním a druhém pásmu, tedy i obyvatelé Zelenče.

Plány na zdražování jízdného potvrdil v rozhovoru pro web Zdopravy.cz středočeský krajský radní pro dopravu Petr Borecký /STAN/. „Rádi bychom zvedli cenu jízdného už od 1. ledna 2023 v intervalu 20 až 30 % v porovnání se současností. Bavíme se o zdražení předplatného i jednorázových jízdenek,“ uvedl Borecký s tím, že zvýhodněni budou majitelé časových kuponů. Kraj by chtěl také připravit cílené slevy pro chudší obyvatele, které však nebudou plošné.

Středočeský kraj také připravuje reformu tarifních pásem. Bohužel znevýhodněni budou obyvatelé žijící v prvním a druhém tarifním pásmu, kde je nejvíce vytížený systém veřejné dopravy. Za jízdné tak zaplatí v budoucnu více cestující ze Zelenče do Prahy. „Vycházíme z toho, že systém veřejné dopravy nejvíce využívají lidé, kteří bydlí v prvním a druhém pásmu. Naopak ten systém ve vnějších pásmech je pro lidi drahý. Takže chceme relativně zvýhodnit vnější pásma Středočeského kraje a chtěli bychom umožnit dostupné přejíždění v rámci kraje, ale na druhou stranu to znamená, že lidem v prvním a druhém pásmu ty náklady stoupnou,“ řekl pro dopravní web Petr Borecký. Podle plánů kraje tak nebude důležitá pásmová, ale časová platnost jízdenky a více zaplatí lidé v blízkosti Prahy.

Petr Borecký v rozhovoru pro dopravní web (zdroj: zdopravy.cz)

Podle Boreckého by tržby z jízdného měly krýt alespoň 50 % nákladů celého dopravního systému. Už nyní Středočeský kraj požaduje více peněz na dopravní obslužnost od obcí. Zeleneč platí 665 tisíc na autobusovou linku 353 a 337 tisíc korun na vlakové spoje.

Jízdné ve Středočeském kraji se zvýšilo už od 1. 8. 2021, kdy zdražily měsíční a časové kupony o 25 %. V Praze se pak zvýšily ceny jednorázových jízdenek. I toto ohlášené zdražení musí schválit také Praha, se kterou má Středočeský kraj společný dopravní systém. Čeká se na vytvoření nové pražské koalice. Před volbami se ale pochopitelně o zdražování veřejné dopravy v Praze nemluvilo.

Ondřej KOPA  

 

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti