V zelenečské škole měl autorské čtení Pavel Renčín

30. 09. 2022

V samém srdci Šumavy žijí dva žabáci. Chytrák Žabimír a odvážný Kváček. Ten má veliký sen, že se stane prvním žabím kosmonautem. Totiž žábonautem!…,“ tak začíná příběh dvou žabích kamarádů, Žabarádů. Z knížky, kterou Pavel Renčín původně napsal jen pro své děti, se četlo na školní podvečerní akci Den s knihou. Po autorovi zfilmovaného příběhu psa Gumpa do Zelenče po roce přijel další zajímavý spisovatel.

Pavel Renčín má na svém kontě už jedenáct knih. Píše především městskou fantasy a jeho román Vězněná byl Akademií science fiction, fantasy a hororu oceněn v roce 2016 jako nejlepší původní česká kniha. K napsání Žabarádů jej inspirovaly vlastní děti. „Tihle dva odvážní žabáci podniknou spolu obrovskou dlouhou cestu po Vltavě od jejích pramenů na Šumavě až do Prahy k Jéžiškovské věži, což je Žižkovská věž, kterou žabáci považuji za raketu,“ vysvětloval Pavel Renčín obsah knížky zelenečským školákům. Jednu kapitolu jim pak sám přečetl.

Den s knihou uspořádala zelenečská škola. „Je to jedinečná příležitost, jak se setkat s někým, kdo napsal a vydal knihu. Jsme rádi, že jste přišli. Škola se otevírá a funguje jako komunita. To je to, co jsme chtěli a jsme vděčni, že tady můžeme přivítat lidi, kteří mají co říct vám všem,“ řekl ředitel základní školy Jiří Ptáčník. Součástí celé povedené akce byly i další aktivity jako brainwriting, psaní husím brkem, burza komiksů nebo kavárnička pro dospělé. Těšíme se na další podobné aktivity!

Ondřej KOPA

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti