Královská Kouřim

19. 03. 2022

Kdysi významné hradiště konkurující Praze, dnes městečko s unikátním historickým jádrem, zachovaným městským opevněním a nádherným okolím, které možná znáte ze seriálu Bylo nás pět. Ideálním výchozím bodem je Mírové náměstí, kde se dá i zaparkovat.

Kouřimské památky jako je gotický kostel sv. Štěpána, přilehlou zvonici se zvony vzhůru nohama nebo místní skanzen jsou přístupné v od dubna do října. Celoročně se můžete projít městskou památkovou rezervací a pokračovat po stopách knížete Lecha do Staré Kouřimi.

Stejnojmenná naučná stezka vede od potoka Výrovka dole pod náměstím na návrší k obřímu Lechovu kamenu, odkud je krásný výhled na celé městečko. Pak pokračuje k bývalému Libušinu jezírka zpět k potoku, kde můžete pokračovat po značené trase nebo přejít po lávce a okolo venkovní posilovny se vrátit po druhé straně potoka. Na Ptačím rynečku u kostela nakoukněte do Likérnictví Likeria, jestli bude otevřeno, určitě neodejdete s prázdnou😉 Odpočinout si můžete kousek odtud v parku na hradbách, kde je i dětské hřiště. V sezoně je hned na náměstí v budově Muzea Kouřimska otevřeno turistické infocentrum.

Do Kouřimi se ze Zelenče dostanete za 30 minut autem nebo lze také busem z Čelákovic, cesta je o hodinu delší. Trasa popsané procházky v Kouřimi je dlouhá cca 4 km ⬇️https://mapy.cz/s/murotuhuva

Simona Kopová

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti