Prosecké skály

12. 03. 2022

Přírodní památka na rozhraní Proseka, Libně a Vysočan nabízí nenáročnou procházku oblastí pískovcových skal. Jako bonus na ní najdete dvě jedinečné vyhlídky na Prahu.

Ke skalám vede okružní naučná stezka z Vysočan přes Prosek a Střížkov v délce cca 9 km. Pokud nechcete jít celou trasu, můžete jako výchozí bod zvolit Prosek. Trasu si tak zkrátíte a zároveň se vyhnete úvodnímu stoupáku z Vysočan. Z křižovatky nahoře na Proseku trasa vede nejstarší částí této pražské městské části, okolo kostela sv. Václava z 11. -12. století. Kousek pod kostelem se dostanete k první vyhlídce, moderní kamenné plošině s výhledem na pražské panorama. Pěšina těsně pod vyhlídkou pokračuje do ulice U Kundratky, na jejímž konci před hlavní silnicí uhnete vlevo k druhé vyhlídce pojmenované po Emě Destinové. Ta je naopak jako ze starých časů, ale nabízí o to hezčí pohled na Prahu.

Odtud se pak trasa stáčí zpátky dovnitř do skal. Pěšina mezi skalami vás dovede k Prosecké ulici, kterou stačí přejít na druhou stranu a můžete značenou stezkou seběhnout až dolů na vysočanské nádraží. Před tím se ale ještě můžete projet na Bobové dráze Prosek nebo udělat zastávku hned vedle na Vinici Machálka. Celá procházka je dlouhá cca 4 km 👉https://mapy.cz/s/fajanelama

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti