Kriminalita v Zelenči klesá, objasněnost bohužel také

21. 11. 2019

Na sociálních sítích se v minulém týdnu objevila fotografie auta zbaveného disků a kol na nedávno zřízeném parkovišti za sběrným dvorem. Opakované jsou krádeže jízdních kol. Proto jsme se zajímali, jak se vyvíjí kriminalita v Zelenči. Podle statistik, které jsme získali od Policie ČR má počet trestných činů páchaných v Zelenči klesající tendenci. Horší to už je s jejich objasněností.

Podle níže uvedené tabulky bylo v Zelenči v letošním roce spácháno 18 trestných činů. Za stejné období se policistům podařilo 4 trestné činy vyřešit, i když tento počet s delším časovým horizontem zřejmě ještě stoupne. Přestupků bylo letos v Zelenči doposud evidováno 42, objasněno bylo 24 případů. Hranice škody pro trestný čin je stanovena na 5000 korun. To v praxi bohužel znamená, že jako přestupek jsou standardně překvalifikovány například i krádeže starších jízdních kol, která se v Zelenči opakovaně ztrácejí u vlakové zastávky. Některé případy se z tohoto důvodu ani nedostanou do policejní evidence, poškození je vůbec neohlásí. Do přestupků jsou také zahrnuty dopravní přestupky, jako je i jízda pod vlivem alkoholu.

Tisková mluvčí územního odboru Praha východ Eva Hašlová

V roce 2018 bylo v Zelenči spácháno 26 trestných činů, o rok dříve 29. Největší kriminalita byla v Zelenči podle této statistiky páchána v roce 2012. Komisařka Eva Hašlová z Krajského ředitelství policie Středočeského kraje k tomu dodává: „Obecně má kriminalita v rámci Středočeského kraje klesající tendenci. Tento trend je zaznamenán i v obci Zeleneč. Od roku 2012 evidujeme každým rokem méně oznámení o trestné činnosti. V loňském roce byl počet trestních oznámení téměř o dvě třetiny nižší ve srovnání s rokem 2012.“

Konkrétní čísla a specifikace trestných činů se nám bohužel od policie nepodařilo získat. K dotazu na počty ukradených kol byl poskytnut pouze souhrnný údaj za celé území obvodního oddělení Policie ČR v Čelákovicích, které letos vyšetřuje krádež 10 jízdních kol. V loňském roce to bylo 12 případů.

Pod čelákovické obvodní oddělení spadají Čelákovice, Císařská Kuchyně, Kozovazy, Lázně Toušeň, Mochov, Mstětice, Nehvizdy, Nehvízdky, Sedlčánky, Svémyslice, Vyšehořovice a Zeleneč. Policejní hlídky tak provádějí v rámci výkonu své služby šetření nejen v  Zelenči, ale také v ostatních obcích. V řadě okolních obcí fungují pro dohled nad bezpečností také pochůzkáři. Pro objasňování trestných činů by měly sloužit i záznamy ze zelenečského kamerového systému.

Statistiku kriminality najdete i na stránkách Otevřené společnosti mapakriminality.cz.

Ondřej Kopa

 

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti