Líp jsme si nemohli vybrat, popisují veslování úspěšní sportovci ze Zelenče

23. 09. 2023

Už to tak vypadá, že dalším úspěšným sportem zelenečských dětí je veslování. Ptáte se, jak je to možné, když ve vsi máme jenom rybník? Může za to paradoxně pětinásobný mistr světa Ondřej Synek, jehož úspěchy jsou inspirací i pro partu zelenečských veslařů. V loděnici brandýského klubu KV Kondor jich trénuje už sedm. Jakub Syrůček sbírá úspěšné starty za juniorskou reprezentaci. Dorostenky Eliška Trnková a Anita Syrůčková v této sezóně vyjely stříbrné medaile na mistrovství republiky. Na své úspěchy čekají také Matyáš Luštinec a Matyáš Zítek. Se čtyřmi zelenečskými borci jsme si povídali uprostřed léta u Labe.

Veslařský klub v Brandýse nad Labem byl založen už v roce 1941. Od té doby se mohou v klubu pyšnit mnoha trofejemi. Tím bezkonkurenčně nejúspěšnějším odchovancem je Ondřej Synek, který původně začínal u fotbalu společně s Markem Matějovským. Jak sám říká, veslování je sport, se kterým můžete začít i později. Důkazem je i olympijská vítězka z Londýna Mirka Knapková, která začala na vodě až v devatenácti letech. I Kuba Syrůček nejprve hrál fotbal za SK Zeleneč, jeho sestra Anita zase trénovala krasobruslení. „Po pěti letech krasobruslení jsem přešla na trošku jinou vodu,“ dodává s úsměvem Anita. 

Anita a Eliška jezdí společně na dvojskifu už více než tři roky. S dalšími dvěma děvčaty pak sbírají úspěchy také jako párová čtyřka. Z letošního mistrovství republiky si přivezly úžasné druhé místo. „Nás spojila trenérka už ve starších žákyních, a to se vyplatilo, protože jsme se začaly zlepšovat společně. Výsledky byly hned vidět, vyhrávaly jsme menší závody a teď na mistrovství republiky juniorů jsme skončily druhé. Pro nás byl velký úspěch, že jsme to dokázaly společně,“ říká pyšně Anita Syrůčková. Úspěch je o to větší, že konkurence je velká. „Minulý rok jsme se na těch malých závodech málem ani nezapotily, ale tento rok už jsme každý závod dojížděly pomalu, jako bychom měly umřít,“ směje se Eliška Trnková.

Holky trénují minimálně třikrát týdně, což je složitější skloubit se školními povinnostmi, ale jak doplňuje Eliška, při dojíždění ze Zelenče to jde zvládnout. „Když mám školu v Zelenči, tak je to pro mě jednodušší, protože to máme k Labi docela blízko. Takže líp jsem si vybrat nemohla,“ říká mladá veslařka. „Jestli chcete být ve veslování dobří, tak musíte přijít motivovaní na každý trénink a nemůžete to flákat ani v zimě, kdy zase trénujete na trenažeru,“ popisuje Anita. 

Kluci na své úspěchy ještě čekají, Matyáš Zítek začal s veslováním teprve nedávno. Sportu musí všichni obětovat hlavně svůj volný čas, ale jak shodně říkají, už by neměnili. „Můj děda také vesloval a jednou mě napadlo, že bych to vlastně mohl zkusit také,“ komentuje Matyáš Luštinec svoje začátky na vodě.

Eliška Trnková, Ondřej Synek a Anita Syrůčková v loděnici Kondor v Brandýse nad Labem

S momentálně nejúspěšnějším zelenečským veslařem Jakubem Syrůčkem jsme rozhovor bohužel nenatočili, protože byl právě na reprezentačním soustředění. Na konci července na regatě Coupe de la Jeunesse v Amsterdamu v závodě juniorských osem brala posádka s Jakubem Syrůčkem zlatou medaili! Až za nimi dojeli Britové a Italové. Na květnovém juniorském mistrovství Evropy ve Francii zase Jakub poprvé okusil finálový závod. Samozřejmě velkým úspěchem je už jen to, že se dostal do reprezentačního výběru.

Jakub Syrůček /třetí zleva/ na vítězných závodech v Amsterdamu

Pokud jsou pro vás úspěchy zelenečských veslařů motivující, zkuste to taky. Nábor zájemců od 10 let probíhá průběžně a do loděnice veslařského klubu v Brandýse nad Labem to máte jen necelých deset kilometrů. Inspirovat vás může i bývalý veslařský mistr republiky Luboš Došek, který v sedmdesáti letech ještě ze Zelenče dojíždí na veslařský kanál v Račicích, kde působí jako technický ředitel. „Sport vás někam nasměruje a dá vám nějaký systém. Naučíte se přijímat porážky, což je taky důležité pro další život. K tomu vítězství se ale nějak musíte dopracovat. Ve veslařských klubech je všude skvělá parta včetně zkušených trenérů, mnohdy bývalých reprezentantů, kteří se o děti dobře postarají. A není to ani tak nákladný sport jako je hokej nebo tenis,“ řekl Luboš Došek v rozhovoru pro Zelenečský časopis. A jak doplňují všichni čtyři zelenečští veslaři, veslování v Brandýse je především o dobré partě.

Tak co? Zkusíte to taky? Dejte nám vědět.

Ondřej KOPA 

 

foto: Simona Kopová

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti