Modernizace trati z Vysočan do Mstětic je hotová

07. 12. 2023

Správa železnic dnes oficiálně dokončila modernizaci našeho úseku trati. Z Vysočan až na Černý Most se už jezdí po všech třech kolejích. Končí tak výluky způsobené jednokolejným provozem do Horních Počernic. Vlaky budou zastavovat i na Rajské zahradě. Práce teď budou pokračovat na úseku ze Mstětic do Čelákovic.

Modernizace patnáctikilometrového úseku trati  začala v roce 2020. Celkově se náklady vyšlplhaly až na 5,4 miliardy korun. Komplexně bylo přestavěno nádraží ve Vysočanech a také u nás v Zelenči. Na našem nádraží by měla být do Vánoc ještě předána čekárna. Na nástupištích už také funguje elektronický informační systém o odjezdech vlaků.

Součástí stavby bude i podjezd pod tratí v Horních Počernicích v ulici Bystré. Jeho zprovoznění údajně brání problémy s majiteli pozemků na přístupových cestách. 

Nově otevřená je také zastávka na Rajské zahradě, kde však zatím nebyla zprovozně lávka nad Chlumeckou ulicí. Pro přestup na metro tak budou muset cestující zatím využít blízké podchody. Do budoucna by měla být na Rajskou zahradu také přivedena tramvajová doprava. Nový přestupní bod z železnice na MHD dnes ocenil také ministr dopravy Martin Kupka: „Oceňuji především další provázání železnice se systémem MHD, lidé mají novou volbu přestupu.“ 

Modernizace teď bude pokračovat na nádraží ve Mstěticích a dále směrem do Čelákovic. Ve Mstěticích vznikne nové ostrovní nástupiště. Trať také bude nově vedena mimo čelákovickou část Záluží.

Ondřej KOPA

foto: Zdopravy.cz

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti