Naše železniční trať slaví 150 let, už brzy skončí její modernizace

14. 09. 2023

Vlaky na naší trati jezdí už 150 let! Úsek z Prahy do Lysé a dále do Nymburka byl vybudován Rakouskou severozápadní dráhou v letech 1870–1873. V Zelenči poprvé vlak zastavil až v roce 1914, cestující do té doby využívali nádraží ve Mstěticích nebo v Horních Počernicích. Už za dva roky se  místní železnice promění snad nejvíce ve své stopadesátileté historii. Skončí modernizace celého úseku až do Lysé nad Labem a na trati bude jezdit až 190 vlaků denně. 

Do konce letošního roku se ještě musíme obrnit trpělivostí při cestě vlakem do Prahy. Modernizuje se totiž úsek z Horních Počernic směrem k odbočce Skály na Černém Mostě. Až do 9. prosince tam bude pokračovat výluka první koleje, v Horních Počernicích se pak postaví nové první nástupiště a také podjezd pod tratí v ulici Bystré. „Na trati od Vysočan po Mstětice směřuje modernizace trati k finiši, práce na tomto úseku skončí v únoru. V navazujícím úseku Mstětice – Čelákovice je potom dokončení modernizace plánováno na listopad 2025,“ doplnil pro Zelenečský časopis mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Ze Mstětic do Čelákovic povede trať v nové přeložce a vyhne se Záluží. Nový mírný oblouk vznikne před Mstěticemi, kde se aktuálně pracuje na nadjezdu trati. Staví se také nová provozní budova a už vznikají provizorní nástupiště, která budou sloužit cestujícím během přestavby stanice. 

Provoz na trati by do budoucna mohla ovlivnit i plánovaná spojka tratí z Lysé nad Labem směrem na Mladou Boleslav a dále do Liberce. Na rozšířený provoz na trati se už chystají dopravci i organizátor dopravy. Nákup nových vlakových souprav RegioPanter pro dopravu ve Středočeském kraji umožní za dva roky navýšení osobních vlaků na trati do Lysé nad Labem až na čtyři spoje ve špičkách dne. „Po dokončení optimalizace trati Lysá nad Labem – Praha-Vysočany by tudy mělo jezdit v pracovní dny přibližně 190 vlaků. V dálkové osobní dopravě se počítá s rychlíky na Hradec Králové s hodinovým intervalem ve špičce a v regionální dopravě pak se spěšnými vlaky v intervalu 60/120 minut a osobními vlaky zastavujícími ve všech zastávkách v intervalu 15/30 minut – podle toho, zda půjde o časy v dopravních špičkách či mimo ně. Po dokončení modernizace trati ve směru na Mladou Boleslav a Liberec by rozsah dopravy v úseku mezi odbočkou Skály a Lysou nad Labem měl narůst ještě zhruba o sto vlaků, a to vlivem linek osobní dálkové dopravy a částečně i rychlé regionální dopravy zastoupené spěšnými vlaky Praha – Mladá Boleslav. Uváděné plánované počty však ještě mohou doznat dílčích změn v návaznosti na skutečné detailní objednávky spojů na jednotlivých linkách,“ dodal Dušan Gavenda.

Stopadesátileté výročí naší železniční trati si můžete připomenout v sobotu 16. září v Čelákovicích.  Parní vlak bude odpoledne jezdit do Lysé nad Labem, do Lázní Toušeň se pak svezete historickým motoráčkem.

Ondřej KOPA

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti