Od 1. 5. se mění DPH na vodu, ceny zůstávají stejné

29. 04. 2020

Od 1. května se snižují sazby DPH u vodného a stočného na 10 %. I proto byl posunut termín odečtu, který tak bude realizován za prodloužené období od 1. 1. 2019 až do 30. 4. 2019. Ceny v obci zůstanou i po 1. květnu u vodného 30 Kč/ma u stočného 33 Kč/m3.

O vodném a stočném se jednalo na posledním prosincovém zasedání zastupitelstva. Starosta obce Michael Husinec už na něm avizoval změnu fakturace v souvislosti s přechodem na nový program. Kdo nezaplatil zálohy, bude mít letos vyšší vyúčtování o první čtyři měsíce letošního roku. K cenám už tehdy starosta uvedl, že se vedle nižší DPH zdražuje i samotná voda od Pražských vodovodů a kanalizací: „Dochází k výraznému nárůstu předané vody z 11,79 Kč na 12,80 Kč za m3.“ Cenu vodného a stočného bude muset ještě na nejbližším zasedání potvrdit obecní zastupitelstvo.

Do 15. května musí majitelé vodoměrů nahlásit na obecní úřad odečty spotřeby. Letos poprvé to bude možné i prostřednictvím online formuláře. Odečtový lístek je nadále možné odeslat i e-mailem nebo osobně doručit do schránky obecního úřadu umístěné před jeho budouvou. Vzhledem ke změně zpracovatele dat pro vyúčtování spotřeby vody budou od letoška jiné i tiskopisy faktur. Podrobný manuál s modelovou fakturu je zveřejněn na webu obce.

Ondřej Kopa

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti