Petr Borecký: Zdražování jízdného se nešlo vyhnout

24. 04. 2021

Jak už jsme psali, v Praze a ve středních Čechách se bude o prázdninách zvyšovat jízdné ve veřejné dopravě. V Praze se zdraží jednorázové jízdné. Ve středních Čechách i časové kupony a to o celou čtvrtinu. O plánovaném zdražení jízdného a třeba i o kapacitě vlaků ze Zelenče jsme si povídali se středočeským radním pro veřejnou dopravu a starostou Úval Petrem Boreckým /STAN/.  

Proč se bude zdražovat jízdné? Nešlo se tomu vyhnout?

Nešlo se tomu vyhnout. Sešly se nám tři faktory dohromady. Kvůli pandemii covidu došlo k ohromným propadům v příjmech z jízdného ve veřejné dopravě. Ve Středočeském kraji to bylo za loňský rok přes půl miliardy korun a ještě větší propady měla Praha. Od roku 2011 se vlastně s jízdným nehýbalo a jenom od té doby přesáhla složená inflace 20 %. Třetí důvodem je, že kvůli regulačním zásahům vlády rostly vstupy, jako bylo například nařízení na zvyšování platů řidičů.

Vy jste o tom zdražení rozhodli už v březnu, ale museli jste počkat na Prahu. Přesto v Praze se časové kupony nezdražují. Proč ve středních Čechách se zvyšují ceny kuponů?

V tomto případě je to jednoznačně politické rozhodnutí. Praha má větší příjmy z daní než Středočeský kraj. A druhým důvodem je, že pražská radnice chtěla vyslat vstřícný signál ke svým občanům.

A to zdražení bude od 1. srpna?

Ano, přesně tak.

Nečeká obyvatele kraje další seškrtání spojů?

My jsme seškrtání spojů prováděli už v březnu. Zvýšení jízdného byla jedna z cest, abychom nemuseli další, výrazně větší škrtání spojů provádět.

Rozhovor s Petrem Boreckým na Rádiu Z

V Zelenči by lidé byli rádi za navýšení vlaků. Ty před koronou praskaly ve švech. Teď je to samozřejmě jiné, ale jak vidíte ten výhled?

Budu úplně upřímný, ale zrovna pro Zeleneč teď dobrou zprávu nemám. Na trati do Lysé se dělají velké rekonstrukční práce, takže prostor pro navyšování vlaků v současné době technicky možný není. Nicméně do budoucna s navyšováním intenzity železničního spojení počítáme, protože se jedná o jednu z důležitých příjezdových tratí do Prahy. A třeba v oblasti Zeleneč – Mstětice chystáme i výstavbu velkého parkovacího domu.

Ondřej Kopa

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti