Příští rok začne modernizace Masarykova nádraží

01. 11. 2022

Rok 2023 bude zřejmě nejnáročnější z pohledu dojíždění vlakem do Prahy. Na naší trati bude pokračovat modernizace trati z Horních Počernic směrem k výhybně Skály na Černém Mostě. Práce začnou na úseku ze Mstětic do Čelákovic a modernizace se konečně dočká také Masarykovo nádraží.

Modernizace druhého nejfrekventovanějšího železničního uzlu v České republice má roční zpoždění. Stavební práce měly být zahájeny už letos v červnu. Proměna v moderní přestupní terminál se zastřešeným vestibulem a propojením do ulic Na Florenci, Hybernská a Opletalova ale ještě čeká na stavební povolení. Přestavba nádraží by měla stát 2,5 miliardy korun. V jejím rámci se rozšíří počet kolejí ze sedmi na devět. Na nádraží by totiž měly končit také vlaky z ruzyňského letiště.

Budoucí podoba Masarykova nádraží /zdroj: Správa železnic/

Provoz na nádraží nebude přerušen, ale část vlaků bude muset být přesměrována na jiná nádraží. „V současné době se počítá se zachováním částečného provozu Masarykova nádraží během výstavby,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Modernizace celého uzlu je zatím naplánována na roky 2023 až 2026. Poslední srovnatelnou přestavbou prošlo Masarykovo nádraží ve třicátých letech minulého století. Masarykovo nádraží je v provozu od roku 1845 a denně jím projde 40 000 cestujících.

Ondřej KOPA

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti