Ve skotském Arisaigu bude odhalen památník československým vojákům, stopy vedou i do Zelenče

27. 10. 2022

Na západním pobřeží Skotska v letech 1941–1943 probíhal výcvik československých parašutistů pod dohledem britské SOE (Special Operation Executive). Byli mezi nimi i oba příslušníci výsadku ANTHROPOID – Josef Gabčík a Jan Kubiš, kteří svou misi v protektorátu začali po přistání v nedalekých Nehvizdech. V prvním listopadovém týdnu budou v Arisaigu odhaleny nové kameny, na kterých jsou vytesána jména všech 252 statečných mužů. Jedním z nich je i Antonín Šubrt, jehož potomci žijí v Zelenči.

Arisaig je vesnička na odlehlém severozápadním pobřeží Skotska. Ve skotské gaelštině znamená bezpečné místo. I proto zde za druhé světové války byli cvičeni českoslovenští parašutisté. Náročným výcvikem britské SOE tehdy prošlo 252 mužů. Řada z nich pak byla poslána do protektorátu, kdy nejznámější jsou příběhy výsadků Anthropoid, Out distance, Silver A a Silver B, které se podílely na atentátu na Reinharda Heydricha a hrdinně zahynuly v nerovném boji s okupanty v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje u Karlova náměstí v Praze.

Do Arisaigu je to odevšud daleko. Do Londýna skoro tisíc, do skotského Edinburghu 300 kilometrů. Přesto tady na Čechoslováky nezapomínají a díky bývalému honorárnímu konzulovi ve Skotsku, Paulu Millarovi, stojí už od roku 2009 v Arisaigu pomník. O dva roky později k němu přibyly kameny se jmény parašutistů, kteří v letech války položili své životy v boji za svobodné Československo. Z pomníku se tak stal vlastně válečný hrob. Teď k němu bude doplněna čtveřice kamenných desek se jmény všech československých vojáků, kteří Arisaigem prošli. Jak napsal vojenský historik Eduard Stehlík, jsou tam vytesána jména dalších 188 mužů, kteří „náročný výcvik ve Skotsku absolvovali, prošli krvavými boji na západní či východní frontě, avšak měli to štěstí, že se dožili konce 2. světové války. Jsou mezi nimi takové osobnosti jako generálové Tomáš Sedláček, Rudolf Pernický, Jaroslav Klemeš, Rudolf Krzák a mnozí další. Chceme totiž, aby „kluci“ byli na jednom pomníku zase společně a neupadli v zapomnění.“

Výcvik československých vojáků ve Skotsku (1943)

Jedním z nich je i Antonín Šubrt. Z okupované země odešel na začátku roku 1940 a přes Slovensko, Maďarsko, Balkán a Blízký východ se dostal do Francie. Tam se zúčastnil ústupových bojů na Marně, Loiře a Seině v rámci 1. československé pěší divize. Do Velké Británie byl evakuován na lodi Viceroy of India 7. července 1940. Jak nám řekl jeho syn Antonín žijící v Zelenči, do výcviku SOE se jeho táta přihlásil dobrovolně. „To byla čistě dobrovolná akce. Kdo chtěl, tak se toho výcviku zúčastnil. Bylo to ale tajné a po jeho absolvování byli posláni zpět k jednotkám. Do výsadků byli zařazováni podle potřeby. Vojáci pak museli absolvovat ještě přípravný kurz na samotnou akci a pak šli do vyčkávacího kurzu, který byl třeba i v Itálii. Tam bylo zase důležité, odkud poletí.“ Ze tří stovek cvičených vojáků jich bylo do výsadků nasazeno 127. Antonín Šubrt se nakonec zúčastnil i tankového kurzu a stal se velitelem čety 2. roty tankového praporu 1. Československé samostatné obrněné brigády. Ve funkci velitele 2. roty pak bojoval ve Francii u Dunkerku a vrátil se do vlasti ve funkci pobočníka velitele tankového praporu 1. Československé samostatné obrněné brigády. Po válce absolvoval Vysokou školu válečnou v Praze,  na které se od září 1947 stal profesorem taktiky tankového vojska. Po roce 1948 byl jako příslušník naší armády na Západě perzekvován komunistickým režimem.

S příběhem našich vojáků v Arisaigu se mohli seznámit žáci zelenečské základní školy na začátku roku prostřednictvím výstavy, kterou z Památníku Lidice zprostředkoval právě Antonín Šubrt. Budeme se snažit na tuto činnost navázat a v Zelenči uspořádat třeba besedu s Eduardem Stehlíkem. Je důležité nezapomínat na hrdinství našich vojáků. Dokončení Památníku československým parašutistům můžete podpořit i na dálku finančním darem zaslaným na transparentní účet číslo: 173563186/5500. IB.CZ9755000000000173563186. SWIFT RZBCCZPP.

Výstava České stopy ve Skotsku v ZŠ Zeleneč, leden 2022

Ondřej KOPA

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti