Spolek Kozel: Bez dobrovolníků by masopust nešel dělat

21. 02. 2023

K Zelenči už několik let neodmyslitelně patří masopust. Od roku 2017 jej pořádá místní spolek KOZEL. Masopustu předcházelo několik ročníků Vynášení Morany a tradici nepřerušil ani covid.  Dlouho před masopustem se schází skupinka dobrovolníků, kteří pracují na nových masopustních maskách. Termín masopustu je vždy odvislý od jarních prázdnin v Zelenči. Proto ten letošní bude až tuto sobotu 25. února s dovětkem s křížkem po funuse. O přípravách na masopust jsme si povídali s Michalem Gazdem a Janou Mendlovou Doležalovou ze spolku KOZEL.

Jaký bude letošní masopust, bude se nějak lišit od těch loňských?

Letošní masopust bude jistě skvělý, doufáme, že nám bude přát počasí a přijde hodně návštěvníků. Program bude podobný jako v loňském roce. Bude se odehrávat hlavně na školní zahradě v Kasalově ulici a na přilehlém parkovišti. Některé jeho části budou k vidění i u rybníka jako součást masopustního průvodu, třeba „mlýn na starý báby“, který zařazujeme po delší době. Letos se mohou návštěvníci těšit jak na tradičních masopustní zábavu, tak na malý jarmark, na kterém bude možnost zakoupit zabijačkové a jiné uzenářské pochoutky, včelí produkty, sladkosti, sýry nebo speciální červené pivo. Připraveno bude také tradiční občerstvení, v sobotu 25. února si tedy návštěvníci masopustu mohou oddychnout od vaření.

Jak dlouhá je příprava na masopust?

Přípravy zaberou poměrně dost času, zhruba půl roku, další kvantum času je pak potřeba na úklid. Ještě ani neuklidíme poslední věci z masopustu a už začínáme plánovat Pohádkové putování. Spoustu let jedeme na pololetky masopust a pohádkáč. Rádi bychom zmínili i účast školy a školky, které u příležitosti masopustu pořádají výtvarné soutěže a také vyzdobí trasu průvodu. Jsme moc rádi, že se děti tímto způsobem zapojí. Starší děti z druhého stupně nám pomáhají i se soutěžemi pro malé děti. 

Kolik masek vlastně na masopust tvoříte?

Největší množství kašírovaných masek jsme vyrobili s dobrovolníky před asi pěti či šesti lety, všichni jsme tím strávili poměrně dost času a z tohoto základu těžíme dodnes. Byly to fajn časy plné zábavných večerů. Výroba maškar je v režii manželů Soustružníkových, my ostatní naplňujeme jejich vize.

Zelenečské masopustní masky /Foto: Spolek KOZEL/

A jak velký je tým dobrovolníků? 

Spolek Kozel zajišťuje celkovou organizaci akce. Dobrovolníků je na masopustu asi sto. Těch činností je široká škála, někdo pomáhá zajistit přípravu, jiní vynesou maškary, nemalá část lidí pomáhá zajistit program a největší srdcaři pomáhají i s úklidem. Jsme rádi za kohokoli, kdo nám nabídne pomoc. Před lety jsme měli, jak se zatím zdá, naivní představu, že zapojíme široké spektrum místních obyvatel, od dětí až po seniory. Spousta lidí se k nám připojila, ale stále do velké míry čerpáme z řad našich přátel a kamarádů, kteří v Zelenči nebydlí, ale jsou ochotni přiložit ruku k dílu. Pokud by se kdokoli z místních chtěl zapojit, budeme moc rádi a určitě mu vymyslíme takovou činnost, která mu bude vyhovovat. Rádi bychom touto cestou poděkovali všem, kdo se na našich akcích podílejí, bez dobrovolníků by to dělat nešlo. A nejde tu nezmínit i sponzory, taková akce samozřejmě stojí peníze a není lehké je sehnat. Děkujeme všem, kdo nás podporují, ať už finančně, nebo věcnými dary. Všem patří velké DÍKY!

Jaký bude letošní kulturní program na masopustu?

Přibližný časový harmonogram a plánovaný program je k vidění na plakátu, hlavními taháky jistě budou Frajéři z Galerky, které můžete znát z oslav založení republiky. Přijede i harmonikářka a své umění předvede nadaná trumpetistka Eva Osičková v masopustním Jukeboxu. Chybět samozřejmě nebudou tradiční soutěže a dílničky pro děti a oblíbené divadlo. Nedílnou součástí jsou také silácké disciplíny, soutěž v pojídání koblih a další. Ale nechceme prozrazovat vše… jen ať se každý přijde podívat sám.

Proč by obyvatelé Zelenče letos neměli masopust vynechat?

Všichni si ještě vybavujeme období, kdy se lidé nemohli stýkat a zavedené tradice musely jít stranou. Doufáme, že už je to za námi a nic už nebude bránit v tom, aby se lidé potkávali. Masopust je přeci skvělá příležitost, jak se dobře pobavit, trochu se vyblbnout, zazpívat si, ochutnat spoustu dobrot a potkat se s přáteli.

Ondřej KOPA

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti