Patnáctiminutový interval vlaků ve špičce od roku 2025?

28. 02. 2023

Nákup nových vlakových souprav RegioPanter pro dopravu ve Středočeském kraji umožní za dva roky navýšení dopravy na trati z Lysé nad Labem do Prahy až na čtyři spoje ve špičkách dne. České dráhy pak na naši trať přesunou další jednotky CityElefant, které zatím jezdí do Kralup nad Vltavou. V dodatku ke Smlouvě o veřejných službách v přepravě cestujících mezi organizací ROPID a Českými drahami se dokonce počítá s navýšením spojů už v jízdním řádu, který začne platit na konci příštího roku. Záviset to ale bude také na tom, zda se stihne modernizace celé trati.

Čtyři spoje v ranní a odpolední špičce ze Zelenče do Prahy nebo do Lysé nad Labem. V provozní koncepci, která je součástí uzavřeného dodatku, jsou zveřejněny i návrhy jízdních řádů. Podle tohoto návrhu by tak ráno a odpoledne odjížděl vlak ze Zelenče do Prahy každou 14., 29., 44. a 59. minutu. Z Prahy by zase jel vlak v exkluzivním patnáctiminutovém intervalu ve špičce 7., 22., 37. a 52. minutu. Každý druhý vlak by jezdil z hlavního nádraží. Mimo špičku bude zachován stávající půlhodinový takt. Nabídku spojů pak má doplnit i spěšný vlak, který však po Vysočanech zastaví až v Čelákovicích a v Lysé nad Labem, odkud bude pokračovat dál do Kolína.

Návrh jízdního řádu 2024/25 z dodatku č. 20 ke Smlouvě o veřejných službách v přepravě cestujících mezi Prahou a Českými drahami

Tento špičkový interval umožní nasazení nových vlakových souprav RegioPanter ve Středočeském kraji, které včera schválilo krajské zastupitelstvo. „Dodání jednotek předpokládáme do konce roku 2024, tj. s plným nasazením pravděpodobně od počátku platnosti jízdního řádu 2024/2025,“ řekl po jednání zastupitelstva krajský radní pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký. 

Podmínkou navýšení spojů je včasné dodání všech nových souprav dopravci, ale také dokončení modernizace celého úseku z Prahy do Lysé nad Labem. V letošním roce se bude pracovat na úseku z Horních Počernic na Černý Most a také na zbývající ještě nemodernizované části trati ze Mstětic do Čelákovic. Tady bude postavena úplně nová trať, která bude vedena mimo Záluží. Součástí modernizovaných úseků budou nadjezd ve Mstěticích a podjezd pod tratí v Horních Počernicích v ulici Bystré.

Ondřej KOPA

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti