Stará čistírna a pražské podzemí

11. 11. 2022

Unikátní památka s tajemným podzemím, která je na seznamu čekatelů na zápis do UNESCO. Industriální klenot a zároveň vyhledávané filmové místo, které si „zahrálo“ ve dvou desítkách snímků včetně Šakalích let, Bídníků, Mission Impossible či marvelovky Avengers. Na výlet vás tentokrát pozveme do staré čistírny odpadních vod v Bubenči.

V čistírně se v doprovodu průvodce dostanete do původních prostor s historickými, dodnes funkčními technologickými zařízeními i do tajemného podzemí. Projdete si mimo jiné vyčištěnou starou stoku, uvidíte přítoky hlavních stok a na prámu přeplujete jednu z usazovacích nádrží. Od jara do podzimu čistírna vyhlašuje také několik termínů pro jištěný výstup na komín. 

 

Budova čistírny byla postavena na začátku 20. století jako poslední část více než stokilometrové kanalizační sítě. O její výstavbě bylo rozhodnuto v souvislosti s průmyslovým rozvojem, kterým Praha procházela od poloviny 19. století a zhoršujícími se hygienickými podmínkami. Do té doby existující stoky nebyly pravidelně čištěny, ucpávaly se, navíc byly veškeré odpady posílány přímo do Vltavy. Docházelo tak ke kontaminaci zdrojů pitné vody, propukaly epidemie.

Autorem stavebního návrhu stokové sítě pod Prahou i budovy mechanické čistírny byl špičkový odborník na vodárenské a kanalizační stavby, britský inženýr William Heerlein Lindley. Stavební práce začaly v roce 1896 a do roku 1906, kdy byla dokončena stavba a zahájen provoz, bylo vybudováno na 135 km nových stok.

Čistírna fungovala více než 60 let až do roku 1967 než byla dostavěna nová ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově, která funguje dodnes. Budova staré čistírny měla být podle původních plánů zbourána, ale naštěstí se na demolici nedostávalo finančních prostředků. Proto si zachovala podobu, jakou měla na konci šedesátých let dvacátého století.  

   

        

„V roce 1991 byla budova prohlášena za kulturní památku, v roce 2010 se stala národní kulturní památkou a o šest let později se zařadila k významným evropským industriálním stavbám. V současně době je na seznamu čekatelů na zápis do seznamu UNESCO,“ doplnila během naší prohlídky sympatická průvodkyně.

Během hodinové prohlídky uvidíte celý provoz včetně parní strojovny a kotelny a dozvíte se, jak probíhala stavba stokové sítě, proč má stoka vejčitý tvar, které části Prahy odvodňovala, jak v podzemí fungovala ventilace a spoustu dalších zajímavostí.

Ze Zelenče je stará čistírna je dobře dostupná vlakem z Masarykova nádraží. Linkou S4 přes nádraží Holešovice to trvá pouhých 8 minut do nejbližší stanice Praha – Podbaba, odkud je to pár minut pěšky. Návštěvníkům se doporučuje pevná obuv a teplejší oblečení. Od září je otevřeno o víkendech a svátcích, zpravidla probíhají čtyři organizované prohlídky denně. Vstup je možné rezervovat online, další info na www.staracistirna.cz

Simona KOPOVÁ

Sdílet článek

  • Martina Jindrová Stará čistírna a pražské podzemíAhojte Simi a Ondro, musím Vám napsat, že Vás obdivuji za to, co všechno zvládáte a moc se mi líbí, jak sdílíte s ostatními. Velké poděkování!! Díky Martina

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti