Středočeský kraj zdraží od dubna jízdné ve veřejné dopravě

28. 11. 2022

Středočeské krajské zastupitelstvo dnes rozhodlo o zdražení jízdného ve vlacích a autobusech na území kraje od 1. dubna 2023. Nejlevnější jízdenka pro dvě pásma na patnáct minut zdraží ze 14 na 20 korun. Jízdenka bude platit i ve vlacích. O pět procent budou dražší také časové kupony. Kraj pak připravuje revoluci v časových pásmech, kterou pravděpodobně zavede v září.

Například za jednotlivou cestu ze Zelenče do Horních Počernic zaplatíme od dubna 20 korun. Aprílové změny nejvíce pocítí v místech, kde lidé využívají autobusy i na kratší cesty po jedné obci. Těm zdraží jízdně o 43 %. Zdraží se i další jednotlivé jízdenky. Z té na 30 minut a dvě pásma za 22 Kč se nově stane jízdenka za 30 Kč na 30 minut pro tři pásma. U dalších jízdenek se pak bude cena  postupně zvyšovat vždy o 10 Kč a až do celkové ceny 160 Kč pro jízdenku za 12 pásem.

Hlavní důvod pro zdražování jízdného jsou rostoucí náklady na veřejnou dopravu financovanou krajem. Zatímco letos kraj zaplatí za veřejnou dopravu 4,1 miliardy korun, v roce 2034 prý už půjde o 7,3 miliardy korun. „Polovinu příjmů z jednorázových jízdenek, dělají ty tři nejkratší jízdenky. Zdražujeme v nejkratších jízdenkách, kde je i největší výtěžnost. Účelem této změny je mít vyšší výtěžnost systému a motivovat lidi, aby si kupovali časové kupony,“ řekl před jednáním krajského zastupitelstva radní pro dopravu Petr Borecký /STAN/.

Časové kupony ale také čeká zdražení. Od 1. dubna si za časový kupon mimo Prahu připlatíme pět procent. Další změnou bude omezení časové platnosti jízdenek pro více pásem. Jednotlivá jízdenka pro 8 až 16 pásem bude mít platnost 3 hodiny. Cestující by podle kraje měli využívat 24 hodinovou jízdenku pro vnější pásma za 180 korun. 

Aprílové změny budou však zřejmě jen drobností proti revoluci, která přijde se začátkem nového školního roku. Kraj chystané změny ještě blíže nespecifikoval, protože finální tarifní reforma je stále diskutována. Dá se ale očekávat, že změna ve vnějších pásmech přinese především zdražení cestování směrem do Prahy, o které je také v rámci kraje největší zájem. Se zdražováním jízdného v budoucnu pravděpodobně přijde i metropole, kde se strany vzešlé ze zářijových voleb ještě nedomluvily na vládě nad hlavním městem. Veřejnou dopravu bohužel v poslední době zdražují téměř všechny kraje.

Ondřej KOPA

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti