Svémyslický most otevřen

01. 11. 2019

V pátek 1. listopadu v 10 hodin dopoledne byla zkolaudována stavba svémyslického mostu nad dálnicí D10. Most byl následně po odstranění plechových bariér a zákazových značek otevřen pro běžný provoz. Autobusová linka 353 spojující Zeleneč se Svémyslicemi se na most vrátí v sobotu, kdy začne platit staronový jízdní řád.

Oprava mostu, během které byla vyměněna celá konstrukce, trvala 228 dní. Podle původních předpokladů se po novém mostu mělo jezdit už od poloviny září. V průběhu prázdnin ale firma Doprastav požádala o prodloužení tohoto termínu. Cena mostu byla smlouvou o dílo stanovena na necelých 25 milionů korun. Tuto cenu však zřejmě navýší ještě dodatečné vícepráce, které uplatnil Doprastav u Krajské správy a údržby silnic. Rekonstrukce mostu s evidenčním číslem 33310-4 by měla vyřešit nejen jeho stavebně technický stav, ale současně zvýšit i jeho zatížitelnost. Novinkou je také informační rychlostní radar na vjezdu do Svémyslic.

Nový rychlostní radar ve Svémyslicích

V návaznosti na otevření mostu bude od soboty obnoven také provoz autobusu linky 353 do Svémyslic podle nového jízdního řádu. Autobusy, které pokračují ze Zelenče do Svémyslic, bohužel už nebudou zajíždět k nádraží. Podle starosty obce Michaela Husince je to z důvodu, „aby otáčení u závor bylo pouze manipulační, nikoli s cestujícími.“ Změn je však více, ruší se například ranní spoj jedoucí ve směru do Prahy v 8:08 od nádraží.

Středočeský kraj už plánuje opravy dalších mostů v okolí. Jako další přijde na řadu most přes dálnici D11, který spojuje Jirny s poděbradskou silnicí. Dopravní omezení se však dají očekávat především u rekonstrukce mostu Ve Žlíbku v Horních Počernicích a nájezdu na D10. Tento záměr bude zahrnovat úpravu mimoúrovňové křižovatky Radonice a výstavbu nové okružní křižovatky včetně vybudování nových „bypassů“ u stávající okružní křižovatky. Dále budou postaveny dva mosty, které nahradí stávající a budou odpovídat chystanému šestipruhovému uspořádání dálnice. Bude také postavena přeložka silnice II/0107 v ulici Bystrá.

Ondřej Kopa

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti