V blízkosti Zelenče povede vysokorychlostní trať. Přestupní terminál bude u Nehvizd

03. 11. 2019

Jižně od dálnice D11 povede jeden z prvních úseků vysokorychlostní trati, která by se podle plánů měla začít budovat od roku 2025. Nová trať  povede z Prahy do Poříčan a odtud ve směru na Brno. Geodeti v těchto dnech začali zaměřovat úsek z pražských Běchovic do Poříčan. Součástí plánů je výstavba přestupního terminálu Praha-východ u Nehvizd.

Zaměřování v terénu je součástí projektové přípravy a bude sloužit pro další přípravu vysokorychlostní trati. Další fází pak bude stavební řízení. Ministerstvo dopravy na výstavbě vysokorychlostních tratí spolupracuje s francouzskou železniční společností provozující rychlovlaky TGV. Plánem je, aby se začalo stavět v roce 2025. To však bude záležet i na finančních možnostech státu a vzhledem k tomu, jaký skluz mají dopravní stavby v Česku, se bude termín zřejmě ještě posouvat.  Ministr dopravy Vladimír Kremlík k tomu před časem uvedl: „Nyní začínají jednání s francouzskou stranou o tom, jak se mají stavět tunely, mosty a trakční vedení na vysokorychlostních tratích po vzoru TGV. Stavba prvních vysokorychlostních tratí by měla začít v roce 2025.“ 

Zdroj: ČT24

Vysokorychlostní trať povede z Prahy jiždě od dálnice D11 až do Poříčan, kde se v budoucnu napojí na úsek do Brna i plánovaná trať ve směru do východních Čech a Polska. U Nehvizd by měl vzniknout přestupní terminál Praha-východ. „Bude tady velké zázemí. Když přijedete na tento terminál, tak budete v Brně za 50 minut,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Martin Švehlík, zástupce Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). O koridoru pro vysokorychlostní železnici se v této oblasti uvažuje již přes padesát let a trať je proto i vyznačena v územních plánech.

Zákres vysokorychlostní tratě v našem okolí

Geodeti v těchto dnech pracují v pásu širokém 200-300 metrů. Nová trať bude součástí vysokorychlostního spojení Prahy a Brna s Vídní. Úsek z Prahy do Poříčan by podle plánů SŽDC měl být hotov v roce 2028, zbytek vysokorychlostní železnice ve směru do Brna by se měl začít stavět v roce 2030. Ale jsou to zatím plány, které nejsou podloženy ani stavebním povolením. Vlaky by měly na nových úsecích jezdit rychlostí až 320 km/h. V Česku by měly vzniknout vysokorychlostní tratě ještě z Prahy přes Lovosice do Drážďan a také z Přerova do Ostravy. Na stavbu by SŽDC potřebovala 30 miliard ročně, celková odhadovaná částka je 500-600 miliard korun.

Ondřej Kopa

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti