Vít Šikýř: Jediná karta, kterou má v tuto chvíli Zeleneč při jednání s developerem, je obstrukce

08. 03. 2023

Projekt Nový Zeleneč, volba redakční rady Zelenečského zpravodaje nebo třeba také informace k chystanému sdílení služeb obecní policie z Nehvizd. O tom všem se mluvilo na včerejším březnovém zasedání obecního zastupitelstva. Zastupitelé souhlasili se smlouvou o zřízení věcného břemene, která umožní vybudování schodiště na nástupiště z Husovy ulice. A pohádali se u schvalování zápisů z posledních jednání zastupitelstva.

O projektu Nový Zeleneč se mluvilo v souvislosti s firmou B&G Solutions s.r.o., kterou starosta najal na zajištění kompletní konzultační a poradenské činnosti v rámci tohoto developerského projektu ve Mstěticích. Většinu námitek obce ke stavbě bytových domů ve Mstěticích a k dělení pozemků ale stavební úřad v Brandýse nad Labem odmítl jako nerelevantní. „Já tady nechci nikoho osočovat, ale kdybych se měl vyjádřit mimo zápis, tak prostě přístup stavebního úřadu v Brandýse je prodeveloperský. A to že zamítne námitky a odvolání, které připravuje procesně firma B&G Solutions, ale právnicky ještě upravuje advokátní kancelář Bříza a Trubač, tak to není vizitka toho, kdo to připravoval, ale toho, kdo to zamítá. To znamená konkrétní inženýrky na stavebním úřadě,“ uvedl na jednání zastupitelstva starosta obce Vít Šikýř s tím, že jediná možnost vyjednávání obce s developerem je obstrukce. „Jaké karty má v tuto chvíli obec při jednání s developerem? …On to nazývá vydíráním, já to nazývám obstrukcí, a to je jediná karta, kterou má v tuto chvíli Zeleneč. Jestli to dospěje k tomu, že to bude stavební úřad dál zamítat, tak se budu odvolávat na kraj a pokud to zamítne kraj, tak podám kasační žalobu… Prostě dokud nebudeme mít podepsanou smlouvu o spolupráci s developerem,“ doplnil Šikýř.

Celou diskusi přitom odstartoval dotaz na výběr firmy B&G Solutions s.r.o. „To, co oni mají ve svém předmětu podnikání, není v žádném případě ani developerská, poradenská, odborná, stavební ani projektová činnost, tedy všechno, na co je chcete používat,“ uvedl ve svém dotazu na starostu Matej Bugár. „Teď Vám nedokážu odpovědět na to, jestli formulace výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona obsahují poradenské služby, analýzy atd. Předpokládám, že když ta firma se tím roky živí, takže je tomu tak. Má tuto formulaci zapsanou v obchodním rejstříku stejně jako tisíce dalších firem,“ reagoval mimo jiné Vít Šikýř.

Podle informací starosty bude mít Zeleneč v blízké době svého obecního policistu. Toho nám v rámci veřejnoprávní smlouvy budou poskytovat Nehvizdy, které nedávno zřídily vlastní obecní policii. Ta bude nově působit také v Zápech. „Co se týče náplně práce obecního policisty, předpokládám, že bude dohlížet především na pořádek a dohodli jsme se s ředitelem školy, že by mohl i nějakým způsobem edukovat mládež. Bude řešit připomínky občanů, rychlost, parkování. Obecní policie v Nehvizdech má k dispozici vůz umožňující měření rychlosti,“ doplnil starosta Zelenče.

Zastupitelé souhlasili s uzavřením smlouvy o zřízení věcného břemene se Správou železnic v ulici Husova, což byla podmínka pro vybudování nového schodiště z ulice na pražské nástupiště. V úvodu se zastupitelé pohádali o schvalování zápisů z jednání zastupitelstva. Poslední tři zápisy totiž odmítli podepsat ověřovatelé za ZSNK. „Já jsem to nepodepsal z toho důvodu, že jsem poslal své výtky a ty zapracovány nebyly. Některé byly marginální, ale byly tam i věci, se kterými jsem nesouhlasil. Pokud ověřovatel napíše nějaké připomínky a nejsou zapracovány, tak tam ten ověřovatel nemusí být. A pokud zastupitel vyjádří přímou řeč o tom, že chce, aby to tak bylo formulováno do zápisu, tak to tam být prostě musí. Doteď to tak fungovalo a využívalo to více zastupitelů v předchozím volební období,“ vysvětlil odmítnutí podepsat zápis z jednání zastupitel Michal Gazdo. Zápis z 13. prosince pak schválilo zastupitelstvo sedmi hlasy zastupitelů zvolených za Sousedy pro Zeleneč. Část zastupitelů se teď chce obrátit na krajský úřad. Ten bude muset rozhodnout i o tom, zda zastupitelstvo neporušuje vlastní jednací řád, kde je u zápisu z jednání zastupitelstva výslovně uvedeno, že zápis by měl obsahovat uplatněné dotazy a návrhy, stručný obsah diskuze s uvedením jména a příjmení diskutujících a předmětu diskuze.

Na jednání zastupitelstva se znovu dostala také žádost o dotaci části nákladů na tisk Zelenečského časopisu, kterou po odmítavém stanovisku příslušného výboru zastupitelstva předložil zastupitel Jiří Skřivan. Starosta obce odmítnutí dotace zdůvodnil mimo jiné takto: „Bavíme se o rozhodnutí, které může být svým způsobem precedentní. Bavíme se o zafinancování nějaké soukromé aktivity. Ve chvíli, kdyby požádal kdokoliv z vás ve stejném duchu, byl by o tom nějaký precedens hlasovat podobně nebo stejně. My nevíme, co bude pan Kopa psát do svého časopisu, ať si to píše, já proti tomu nic nemám, ale proč by mu to měla financovat obec?“ Na to reagoval zastupitel Michal Gazdo: „Já se proti tomu musím ohradit. Požádat o dotaci může jakýkoliv subjekt, který prokáže svoji činnost a tady je nějaká historie.“

Jak už jsme napsali po předchozím jednání, rozhodnutí zastupitelstva respektujeme. Zelenečský časopis je neziskový projekt, který nám stojí za to dále rozvíjet i v pátém roce jeho existence. Pro větší transparentnost zveřejňujeme audiozáznam z projednávání žádosti na veřejném zasedání zastupitelsva obce.

Ondřej KOPA

 

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti